Petrol Fiyatlarındaki Düşüş Devam Ediyor

Petrol fiyatları, savaşlar, OPEC+ üretim kesintilerinin etkisiz kalması ve küresel ham arzın talebi gölgede bırakma endişeleriyle 2020'den bu yana en büyük yıllık düşüşe doğru ilerliyor.

EKONOMİ - 29-12-2023 10:46

Varil Başına Fiyatlar:

Brent ham petrolü, varil başına 77 doların üzerinde seyrederek haftalık, aylık ve üç aylık dönemlerde kayıp yaşadı. ABD ham petrolü ise varil başına 72 dolar civarında işlem gördü.

Göstergeler:

Küresel gösterge ve ABD göstergesi yaklaşık yüzde 10 oranında düşüş yaşadı. Bloomberg emtia göstergesi son 12 ay içinde benzer bir marjla düşüş gösterdi.

Nedenler ve Etkiler:

ABD'deki resmi verilere göre ham stoklar daralırken, Cushing, Oklahoma depolama merkezindeki stoklar 11. haftada büyüyerek Ağustos'tan bu yana en yüksek seviyeye ulaştı. ABD ham petrol üretimi rekor seviyede devam ediyor. İsrail-Hamas savaşı ve Fed'in faiz artırımına dair spekülasyonlar, petrol fiyatlarındaki çalkantılı yılı etkiliyor. Petrol İhraç Eden Ülkeler Topluluğu'nun arz kesintilerine rağmen, kartel dışındaki ülkelerde artan üretim ve talep büyümesine ilişkin endişeler fiyatları aşağı çekiyor.

Geopolitik Gelişmeler:

Yemen'deki Husi isyancıların gerilimi artıran gemi saldırıları ve Kızıldeniz'deki artan gerilim, yatırımcıları etkiliyor. Dünya konteyner gemisi filosunun yarısı rotadan kaçınıyor ve ham petrol tankerleri alternatif rotalara yönlendirilerek yolculuklar uzatılıyor.
Günün Diğer Haberleri