Rusya, Yılbaşı Kutlayan Göçmenleri Askerlik Hizmetine Zorluyor

Rusya lideri Vladimir Putin, yılbaşı kutlamalarını fırsat bilerek kaçak göçmenleri topladı ve onları Ukrayna'daki savaşa katılmaya zorladı. St. Petersburg'da sadece binlerce göçmenin gözaltına alındığı bildirildi. Göçmenler, Rus ekonomisi için önemli olan hizmetleri sağlayarak ülkenin ağır yüküne katkıda bulunmaktaydı. Ancak Putin, onları "zor bir sorun" olarak nitelendirdiği geçmişteki açıklamalarına rağmen şimdi onları askere almaya karar verdi.

DÜNYA - 02-01-2024 14:59

Kremlin'e bağlı RIA haber ajansına göre, St. Petersburg'da sadece yılbaşı kutlamalarında 3 bin göçmen gözaltına alındı.

Putin'in Ukrayna'yı istilası nedeniyle zor günler geçiren Rus ekonomisi için kritik öneme sahip olan Orta Asya'dan gelen göçmenler, şimdi askerlik hizmetine alınıyor gibi görünüyor.

Rusya'nın çeşitli kentlerinde tutulan göçmenlere askeri celpler verilirken, bir kısmı da zorla askerlik şubelerine götürüldü.

Yetkililer, gözaltına alınanların göç mevzuatını ihlal ettiğini iddia ediyor ve 600'den fazlasının çeşitli maddeleri ihlal ettiğini belirtiyor.

Göçmenlerin Durumu:

Göçmenler ağırlıklı olarak Orta Asya ülkelerinden, özellikle Özbekistan, Tacikistan, Kırgızistan ve Ermenistan gibi ülkelerden gelmektedir.

Gözaltına alınanlardan 100'den fazlası sınır dışı edilmekle tehdit ediliyor.

Moskova'da yetkililer tarafından gözaltına alınanlar arasında Noel Baba kıyafeti giymiş Tacikistanlı bir adam da bulunuyor.

Putin'in Önceki Açıklamaları:

Putin, daha önce 10 milyondan fazla göçmen işçinin Rusya'da olduğunu ifade etmişti.

Rus hükümeti, Ukrayna'daki kayıplar nedeniyle silahlı kuvvetleri genişletmek adına askerlik hizmeti yaş sınırını uzatma dahil daha aşırı önlemler alıyor.

Geçen ay Putin, silahlı kuvvetlerin maksimum büyüklüğünü 1,32 milyona çıkarmak için bir kararname imzalamıştı.

Not: Haber bağımsız kaynaklar tarafından doğrulanamamıştır.

Günün Diğer Haberleri