Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, devlete kesinleşmiş vergi borcu olan 36 bin 806 mükellefin bugün kamuoyuna duyurulacağını bildirdi. Şimşek, "Bu mükelleflerden 30 bin 696'sının borcunun tahsil edilemez durumda olduğunu tespit ettik. Vadesi geçmiş vergi ve cezaların toplamı 914,9 milyar lira, ancak bu borçların 812,8 milyar liralık kısmı tahsil edilemez durumda" dedi.

İki Liste Yayımlanacak

Bakan Şimşek, açıklanacak mükellefleri iki ayrı listede duyuracaklarını belirtti. İlk liste, kesinleşen vergi ve cezaları içeren tarhiyatları, ikinci liste ise vadesi geçtiği halde ödenmemiş vergi ve cezaları içerecek.

Detaylı İnceleme: İflas ve Mal Varlığı Olmayanlar

Açıklanan listede yer alan mükelleflerin büyük kısmının ya iflas etmiş ya da mal varlığı bulunmayan işletmelerden oluştuğunu aktaran Şimşek, "Bu listede sahte belge düzenleme, vergi kaçırma gibi amaçlarla kurulmuş, ancak gerçek bir faaliyeti olmayan işletmeler de bulunuyor" dedi.

Yapay Zeka Destekli Mücadele

Bakan Şimşek, sahte belge düzenleyen ve vergi kaçıran işletmelerle mücadelede yapay zekanın etkin kullanılacağını belirtti. TÜBİTAK Yapay Zeka Enstitüsü ile başlatılan projeyle, sahtecilik yapan işletmelerin kısa sürede tespit edilip mükellefiyetlerinin kapatılacağını vurguladı.

Tahsil Edilemeyen Borçlar

Şimşek, vadesi geçmiş borçların neden tahsil edilemediğini şu sözlerle açıkladı: "Bu mükelleflerin ya da kanuni temsilcilerinin mal varlığı yok. Her türlü yasal işlem yapılmasına rağmen tahsil edilemiyor ve bu borçlar, zaman aşımına kadar kayıtlarda kalıyor."