Nursena Kılıç, bilgisayar, tablet ve telefon kullanımının artmasıyla birlikte ofis çalışanlarında uzun süre hareketsiz oturmaya bağlı kas iskelet sistemi rahatsızlıklarının sıkça görüldüğünü ifade etti. Eklem, kas, kemik, tendon, ligaman ve kıkırdak gibi dokuların etkilenebileceği bu rahatsızlıkların bel, boyun, kalça, diz ve omuz ağrısı, kas gücü kayıpları, el bilek ağrıları gibi çeşitli şikayetlere yol açabildiğini belirtti.

Risk Faktörleri:

Kılıç, ofis çalışanlarında bu tür rahatsızlıklara yol açan fiziksel, ergonomik, psikososyal ve kişisel faktörlerin bulunduğuna dikkat çekti. Özellikle tekrarlayıcı hareketler, uzun süre aynı pozisyonda oturma, ergonomik olmayan masa ve sandalye kullanımının risk faktörleri arasında yer aldığını söyledi.

Psikososyal Faktörlerin Etkisi:

İş memnuniyetsizliği, artan iş stresi, yoğun iş yükü gibi psikososyal faktörlerin de rahatsızlıkları artırıcı etkenler olduğunu ifade eden Kılıç, bireysel risk faktörleri olarak ise ileri yaş, düşük egzersiz kapasitesi, sigara, obezite gibi durumların önemli olduğunu belirtti.

Önlemler ve Çözümler:

Fizyoterapist Nursena Kılıç, ofis çalışanları için alınabilecek önlemler konusunda şu önerilerde bulundu:

  1. Masa başında çalışmaya başlamadan önce ve molalarda hafif germe ve ısınma egzersizleri yapılmalı.
  2. Ergonomik düzenlemeler yaparak bilgisayar, masa ve sandalye kullanımı fiziksel özelliklere uygun hale getirilmeli.
  3. Düzenli egzersiz programları ve çalışma dışı fiziksel aktivitelerin artırılması önemlidir.
  4. Rahatsızlıklar başladığında uzman doktor ve fizyoterapistlerden destek alınmalı.

Kılıç, "Ağrısız bir yaşam için fiziksel aktiviteyi yaşamınızın bir parçası haline getirin ve profesyonel yardım alın." şeklinde tavsiyede bulundu.