Yeni düzenlemeyle, 28 Aralık 2023 tarihinde yayımlanan Bazı Kanun ve Kanun Hükmünde Kararnamelerde Değişiklik Yapılması Hakkında Kanun kapsamında döviz kazandırıcı faaliyetlere ilişkin istisna hükümlerinde değişiklik yapıldı. Kamu yatırımlarındaki uluslararası ihaleye çıkarılma şartına bağlı istisna kaldırıldı ve bu değişiklik, 28 Aralık 2023 tarihinden sonra çıkılan ihalelere uygulanacak.

Damga Vergisi ve Harç İstisnası Sadece Döviz Girişine Hizmet Eden Yatırımlara Devam Edecek

Buna göre, damga vergisi ve harç istisnası, yalnızca ülkeye döviz girişine hizmet eden, yabancı para ile finanse edilen yatırımlar için devam edecek. Bu düzenlemeyle, döviz kazandırıcı faaliyetlere ilişkin vergi muafiyeti kapsamında belirli bir şartın yerine getirilmesi zorunluluğu getirilmiş oldu.

Resmi Gazete'de Yayımlandı ve Yürürlüğe Girdi

Hazine ve Maliye Bakanlığı Gelir İdaresi Başkanlığının İhracat Ve Diğer Döviz Kazandırıcı Faaliyetlerde Damga Vergisi Ve Harç İstisnası Uygulama Genel Tebliğinde Değişiklik Yapılmasına Dair Tebliğ, 28 Aralık 2023 tarihinden itibaren yürürlüğe girdi. Aynı konudaki bir başka düzenleme ise Ticaret Bakanlığının İhracat, Transit Ticaret, İhracat Sayılan Satış ve Teslimler ile Döviz Kazandırıcı Hizmet ve Faaliyetlerde Vergi, Resim ve Harç İstisnası Hakkında Tebliğ'de de gerçekleştirildi.*