Cumhurbaşkanı Yardımcısı Cevdet Yılmaz, TBMM Genel Kurulu'nda yaptığı açıklamada, emekli aylıklarındaki artışları detaylı bir şekilde paylaştı. Ocak ayında yüzde 30, temmuz ayında ise yüzde 25 olmak üzere kümülatif olarak yüzde 62,5 artış yapıldığını ifade etti. En düşük emekli aylığının 2023 yılı itibarıyla 9 bin 876 liraya yükseldiğini belirten Yılmaz, bu durumun reel artışının yüzde 71 olduğunu vurguladı.

Sosyal Güvenlik Kurumlarına Yapılan Artışlar

Yılmaz, Sosyal Güvenlik Kurumları kapsamında değerlendirilen en düşük SSK aylığı, tarım Bağ-Kur emekli aylığı ve esnaf Bağ-Kur emekli aylığındaki artışları da paylaştı. En düşük SSK aylığının temmuz ayı itibarıyla 7 bin 617 liraya yükseldiğini ifade eden Yılmaz, reel artışın yüzde 93 olduğunu söyledi.

Memur Emeklileri ve Asgari Ücret

Yılmaz, 2024 yılı ocak ayında memur emeklilerinin emekli aylıklarının yüzde 50 civarında olacağını belirtti. Ayrıca, asgari ücretle ilgili olarak 2023 yılının Ocak ayında yüzde 54,7, temmuz ayında yüzde 34 olmak üzere kümülatif olarak yüzde 107,3 artış sağlandığını açıkladı. Ancak, 2024 yılı asgari ücretinin belirlenmesine ilişkin müzakerelerin devam ettiğini ve herhangi bir rakamın henüz telaffuz edilemediğini ifade etti.

Çalışan Refahı ve İşletme Rekabet Gücü

Cevdet Yılmaz, emekli aylıkları ve asgari ücretle ilgili artışlarda denge sağlanması gerektiğini, çalışan refahının ön planda olduğunu ancak işletmelerin rekabet gücü ve istihdamın korunmasıyla ilgili denge unsurlarına dikkat edilmesi gerektiğini söyledi.