Enes Çakmak, 1933’te temelleri atılan DHMİ’nin, 92 yıllık serüveninde Türkiye'nin havacılık sektörüne yön veren ve dünyayla rekabet eden bir yapıya dönüştüğünü belirtti. Özellikle son 23 yılda atılan adımlarla “altın çağ”ın yakalandığını vurgulayan Çakmak, yolcu ve uçak trafiğinde rekor artışlar yaşandığını söyledi.
Çakmak’ın açıklamasına göre:
-
Aktif havalimanı sayısı 2003’te 26 iken, 2024’te %123 artışla 58’e ulaştı.
-
Terminal kapasitesi %530 artarak yıllık 347 milyon yolcuya çıktı.
-
CNS sistemleri %193 artışla 575’e yükseldi.
-
Yolcu trafiği %565 artışla 230.2 milyona ulaştı.
-
Uçak trafiği %333 artarak 2.29 milyona çıktı.
-
Hava kargo kapasitesi %794 büyümeyle 2.708 tona ulaştı.
Milli Teknoloji Hamlesi: İRADE ve ATC Sim
Yerli ve milli sistemler geliştirme konusunda da önemli adımlar atıldığını söyleyen Çakmak, hava trafik kontrol simülatörü (ATC Sim) ile eğitimlerin ulusal imkanlarla gerçekleştirildiğini belirtti. Yine DHMİ tarafından geliştirilen yerli hava trafik yazılımı İRADE’nin İstanbul Atatürk, Çukurova ve Dalaman gibi önemli havalimanlarında kullanılmaya başlandığı ifade edildi.
DHMİ’nin sadece ülke içinde değil, küresel ölçekte de etkili olduğunu belirten Enes Çakmak, Uluslararası Havalimanları Konseyi (ACI Europe) ile iş birliklerinin sürdüğünü ve Türkiye’nin Avrupa havacılık politikalarında söz sahibi olduğunu dile getirdi. Azerbaycan ile kurulan SOCEA platformuna Orta Asya ülkelerinin katılımı da memnuniyetle karşılandı.
Eğitim ve Destek Faaliyetleri
DHMİ Havacılık Akademisi'nin çok sayıda ülkeden eğitim talepleri aldığını söyleyen Çakmak, Libya ve Gürcistan’a verilen eğitimlerin yanı sıra, Suriye’nin savaş nedeniyle zarar gören Şam Havalimanı’na da teknik destek sağlandığını ifade etti.
Enes Çakmak, mesajının sonunda tüm DHMİ ve Türk Hava Yolları ailesinin yıl dönümünü kutlayarak, emeklilere uzun ömürler, hayatını kaybeden mensuplara rahmet diledi. “Türkiye Yüzyılı” vizyonuyla, DHMİ’nin daha büyük başarılara yürümeye devam edeceğini vurguladı.