Doğal Gaz Cihazları Sanayicileri ve İş Adamları Derneği (DOSİDER), Türkiye genelinde doğal gaz kullanan tüketicilere kış aylarına girmeden önce tasarruf ve güvenlik konularında önlemler alması için 7 önemli öneride bulundu.

  1. İzolasyon Kontrolü: Evlerde kapı, cam, duvar ve çatı izolasyonlarının yetersiz ise izolasyonun uygun bir şekilde yaptırılması öneriliyor. Özellikle çatılardaki ısı kaybının %20 civarında olduğu belirtilerek, ısıtılmayan mahallerde duvar, tavan ve zeminlere ısı izolasyonu yapılması gerektiği vurgulanıyor.

  2. Isı Yansıtıcı Paneller: Mantolama ile izolasyon yapılamayan binalarda her bir radyatörün arkasına düşük maliyetli ve uygulaması kolay ısı yansıtıcı panellerin konulması öneriliyor.

  3. Termostat Kullanımı: Oda sıcaklığını ölçen ve buna göre oda sıcaklığını ayarlayan termostatlar ve termostatik radyatör vanaları kullanımının, her 1°C'lik düşüşün yaklaşık %6 yakıt tasarrufu sağladığı belirtiliyor.

  4. Yoğuşmalı Cihaz Kullanımı: Türkiye'de 2018 yılında yürürlüğe giren Energy Related Products - ErP yönetmeliği ile sadece "yoğuşmalı cihaz" olarak nitelendirilen yüksek verimli kombi ve kazanların tercih edilmesi öneriliyor. Yoğuşma teknolojisinin doğal gaz tüketiminde %25-30 oranında düşüş sağladığı vurgulanıyor.

  5. Kombi Kontrolü: Kış sezonu başlamadan önce kombi ve merkezi ısıtma sistem cihazlarının dış hava sıcaklıkları düşmeden kontrol amaçlı çalıştırılması ve ısıtma kontrollerinin yapılması tavsiye ediliyor.

  6. Yetkili Servislerden Hizmet Alma: Tüketicilerin can ve ürün güvenliği için bakım/onarım hizmetlerini mutlaka yetkili servislerden almaları öneriliyor. Web aramalarında karşılarına çıkan servis noktalarının yetkili olup olmadığının kontrol edilmesi ve mümkünse ilgili markanın resmi web sayfasından yetkili servis bilgilerine ulaşılması gerektiği belirtiliyor.

  7. Güvenli Kullanım: Ev ve işyerlerindeki havalandırma menfezlerinin kapatılmaması, doğal gaz tesisatlarına proje dışında müdahale yapılmaması, olası ihtiyaçlarda yetkili doğal gaz firmaları ve gaz dağıtım şirketlerinden hizmet alınması gerektiği vurgulanıyor.

Dernek Başkanı Ekrem Erkut, Türkiye'nin kombi ve panel radyatör üretiminde dünya lideri olduğunu ifade ederek, doğal gaz kullanıcılarının bu önerilere dikkat etmeleri durumunda tasarruf ve güvenlik açısından daha verimli bir kış geçirebileceklerini söyledi.