Pekin'deki Sağlık Yönetimi Enstitüsü araştırmacıları tarafından yapılan yeni bir çalışma, aralıklı orucun kilo kaybının ötesinde, beyin-bağırsak-mikrobiyom eksenini de etkilediğini gösteriyor. Araştırmaya katılanlar, bir gün boyunca diyet yapmayı ve ertesi günü normal yemek yemeyi içeren aralıklı oruç uygulamasıyla ortalama 16 kilo verdiler.

Değişen Beyin Aktivitesi

Çalışmanın oruç etabı tamamlandıktan sonra katılımcılarda iştah ve bağımlılığın düzenlenmesinde rol oynayan beyin bölgesinde aktivitelerde azalma gözlendi. Aynı dönemde, dikkat, motor beceriler, duygu ve öğrenmeye yardımcı olan bağırsak bakterilerinde ise artış gözlendi.

Uzmanın Değerlendirmesi

Dr. Qiang Zeng, "Burada IER diyetinin insan beyni-bağırsak-mikrobiyom eksenini değiştirdiğini gösteriyoruz. Kilo kaybı sırasında ve sonrasında bağırsak mikrobiyomunda ve ilgili beyin bölgelerinde gözlemlenen değişiklikler oldukça dinamik ve birbirine bağlı" dedi.

Yan Etkilere Dikkat!

Araştırma, aralıklı orucun obeziteyle ilgili sorunları azaltabileceğini öne sürerken, hipertansiyon, hiperlipidemi ve karaciğer fonksiyon bozukluğu gibi sağlık sorunlarını da ele aldı. Ancak, aralıklı orucun bazı yan etkilerinin olduğuna da vurgu yapılarak, sağlıklı ve dengeli bir bağırsak mikrobiyomunun korunmasının önemine dikkat çekildi.