Ekonominin yönetimi, memur emeklileri ile işçi emeklileri arasındaki zam farkını kapatmak için çaba sarf ediyor. SSK ve Bağ-Kur emeklileri arasında oluşan yüzde 11,68 zam farkını gidermek için oransal bir düzenleme üzerinde çalışılıyor. Abdullah Güler, kabinenin bu konuyu önümüzdeki hafta değerlendireceğini ve ardından Meclis'e gelecek bir kanun teklifiyle netleştirileceğini açıkladı.

Emekli Maaşlarındaki Zammın Detayları

Memur emeklileri, toplu sözleşmeden kaynaklanan yüzde 15 zamın yanı sıra 2023 yılı temmuz-aralık dönemindeki enflasyon farkı olan yüzde 49.25 zam alacak. İşçi ve Bağ-Kur emeklileri ise geçen yılın ikinci altı aylık dönemindeki TÜFE artış oranında yüzde 37.57 zam alacak.

Meclis'e Ne Zaman Gelecek?

Emekli aylıklarındaki enflasyon dışındaki zam için yasal bir değişiklik gerekiyor. Bu yasal değişikliğin 16 Ocak'tan sonra Meclis'e sevk edilmesi bekleniyor. Eğer emekli aylıkları bu tarihten önce verilirse, aradaki farkın hesaplara aktarılması planlanıyor.

En Düşük Emekli Maaşı Ne Kadar Olacak?

Şu anda en düşük emekli maaşı 7 bin 500 lira iken, bu rakamın 11 bin liranın üzerine çıkarılması ve emeklilerin maaş zamlarının yüzde 50 civarına tamamlanması bekleniyor.

Kök Maaş Hesaplaması Nasıl Yapılır?

Emekli maaşının, ek zamlar olmaksızın, ham hali anlamına gelen kök maaş hesaplaması bazen karmaşık olabilir. Örneğin, bir emeklinin kök maaşı 5 bin 500 lira ise ve temmuz ayında yüzde 30 zam yapıldıysa, bu zam 7 bin 500 lira üstünden değil, 5 bin 500 lira üstünden hesaplanacaktır.

Kök maaşı yüzde 30 zam sonrasında 7 bin 150 TL olacak olsa da en düşük maaş 7 bin 500 TL olduğu için emekli 7 bin 500 TL maaş almaya devam edecek. Aradaki fark Hazine tarafından karşılanacaktır.