Banka, politika faizini beklenmeyen bir şekilde artırarak, piyasalarda sürpriz bir etki yarattı. Ekonomistlerin beklentisi faizin sabit tutulması yönündeydi. Ancak, enflasyonun ana eğilimindeki belirgin ve kalıcı düşüşün sağlanması gerektiği düşüncesiyle faiz artışı yapıldığı belirtildi.

Politika Duruşu ve Değerlendirme

Banka, enflasyonda belirgin ve kalıcı bir düşüş sağlanana kadar sıkı para politikasında duruşun sürdürüleceğini açıkladı. Ayrıca, enflasyonda belirgin bir bozulma öngörülmesi durumunda para politikası duruşunun daha da sıkılaştırılacağını ifade etti. Bu kararlı duruşun, yurt içi talepte dengelenme ve enflasyon beklentilerinde düzelme sağlayarak enflasyonun ana eğilimini düşürmeyi hedeflediği vurgulandı.

Makroihtiyati Politikalar ve Finansal Koşullar

Banka, piyasa mekanizmasının işlevselliğini ve makro finansal istikrarı korumak adına makroihtiyati politikaları uygulamaya devam edeceğini belirtti. Kredi büyümesi ve mevduat faizinde beklenmedik gelişmeler olması durumunda parasal aktarım mekanizmasını desteklemeye devam edeceklerini ifade etti.

Gelecek Politika Kararları

Merkez Bankası, politika kararlarını enflasyonun ana eğilimini geriletecek ve orta vadede yüzde 5 hedefine ulaştıracak şekilde belirleyeceğini duyurdu. Enflasyon ve enflasyonun ana eğilimine ilişkin göstergeleri yakından takip edeceklerini ve fiyat istikrarını temel amacı doğrultusunda kararlılıkla hareket edeceklerini belirtti.

Bu kararlar öngörülebilir, veri odaklı ve şeffaf bir çerçevede alınacak.