TCMB, faiz kararını açıklarken, politika faizini (bir hafta vadeli repo ihale faizi) yüzde 45 seviyesinde tutma kararı aldı. Yeni Başkan Fatih Karahan'ın yönetimindeki ilk toplantıda alınan bu karar, enflasyonla mücadele çerçevesindeki politikalara devam edildiğini gösteriyor. Banka, geçtiğimiz 8 ayda toplamda 3 bin 650 baz puan faiz artışına gitmişti.

Ocak Ayı Enflasyon Analizi

Karar metninde, ocak ayında aylık enflasyonun ana eğilimindeki artışa dikkat çekildi. Zamana-bağlı fiyat ve ücret güncellemeleri nedeniyle enflasyon tahmin patikasında yükseliş yaşandığı belirtildi. Ancak, yakın döneme ilişkin göstergeler, yurt içi talepteki dengelenmenin devam ettiğini gösteriyor. Tüketim malı ve altın ithalatındaki güçlü artışa rağmen, diğer tüketim harcamalarında beklenenden daha yavaş bir seyir izlendiği ifade edildi.

Dış Finansman Koşulları ve Para Politikasının Etkinliği

Kurul, dış finansman koşullarının, rezerv seviyelerinin, cari dengedeki iyileşmenin ve Türk lirası varlıklara talebin, döviz kuru istikrarına ve para politikasının etkinliğine katkıda bulunmaya devam ettiğini vurguladı. Para politikasındaki kararlı duruşun, Türk lirası reel değerlenme sürecine katkı sağlamaya devam edeceği belirtildi.

Parasal Sıkılık ve Makroihtiyati Politikalar

Kurul, politika faizinin mevcut seviyesinin aylık enflasyonun ana eğiliminde belirgin ve kalıcı bir düşüş sağlanana kadar sürdürüleceğini değerlendirdi. Ayrıca, enflasyon görünümünde belirgin ve kalıcı bir bozulma durumunda, para politikasının sıkılaştırılacağı açıklandı. Makroihtiyati politikaların, piyasa mekanizmasının işlevselliği ve makro finansal istikrarı korumaya yönelik olarak uygulanmaya devam edeceği ifade edildi.

Enflasyon ve Para Politikası Takibi

Kurul, enflasyon ve enflasyonun ana eğilimine ilişkin göstergeleri yakından takip ederek, fiyat istikrarı temel amacı doğrultusunda elindeki tüm araçları kararlılıkla kullanacağını belirtti. Ayrıca, politika kararlarını öngörülebilir, veri odaklı ve şeffaf bir çerçevede alacağı vurgulandı.