Pazarcık İlçesi Evri Mahallesi, nadide nilüfer çiçeklerinin yetiştiği ender bölgelerden biri olarak biliniyor. Ancak bu özel çiçekler, yasal korumaya rağmen varlık mücadelesi veriyor. Bağlama Göleti adı verilen bölge, nilüfer çiçeklerinin yetiştiği ve endemik türleri barındırdığı için yasal olarak koruma altında.

YASAKLARA RAĞMEN TEHDİT: İNSAN ELİYLE YOK EDİLİYOR

Göletteki nilüfer çiçekleri, yasal korumaya rağmen insan eliyle yok ediliyor. Atıkların gölete bırakılması, nilüferlerin yaşam döngüsünü tehdit ediyor. Nilüfer Gölü'nde koruma altındaki çiçekleri koparanlara, biyolojik çeşitliliği tahrip etmek ve zarar vermekten ciddi cezalar uygulanıyor.

HAVA KİRLİLİĞİ VE ATIKLAR: YOK OLUŞA NEDEN OLUYOR

Gölete atılan atıklar ve insan eliyle yapılan müdahaleler, nilüfer çiçeklerinin yok olma riskini arttırıyor. Havzanın koruma altına alınması talep edilirken, yasal statüye ek olarak havzanın kontrol altına alınması gerekliliği vurgulanıyor.

ÇEVRE KORUMA CEZASI: 244 BİN LİRA

Nilüfer Gölü'nde koruma altındaki nilüfer çiçeklerini zarara uğratanlara, biyolojik çeşitliliği tehlikeye atma suçundan 244 bin lira ceza kesiliyor. Ancak bu cezaların, çiçekleri koruma altına almak ve havzanın sürdürülebilirliğini sağlamak için yeterli olup olmadığı tartışılıyor.