Kanun teklifinde yer alan kritik bir madde ile, yenilenebilir enerji kaynaklarına devlet tarafından sağlanan "alım garantisi"nin TL olarak belirlenme zorunluluğu kaldırılıyor. Bu da demek oluyor ki, evlerde kullanılan elektrik faturaları döviz kuru arttıkça yükselecek. Mevcut yasada yerli kaynaklar sadece TL üzerinden en düşük teklifi veren firmalara tahsis ediliyordu.

TL İfadesi Kaldırılıyor, Yabancı Para Birimleri Geçerli Olacak

Sözcü gazetesinden alınan bilgilere göre, yasa teklifiyle 'TL' ifadesi kaldırılarak, teklifin hangi para biriminde olacağı yarışma şartnamesiyle belirlenebilecek. Bu durumda, rüzgâr ve güneş enerjisi üreten santraller sahiplerine dolar ya da Euro ile alım garantisi verilebilecek. Elektrik fiyatlarının döviz kuruyla paralel olarak artmasıyla birlikte, tüketicilerin elektrik faturaları sürekli bir artış gösterecek.

Göllere Santral Kurma İmkanı

Yasa teklifi ile sadece denizler üzerine kurulabilen güneş ve rüzgâr santrallerinin artık doğal, suni ve baraj dahil tüm göllerin üzerine kurulabileceği belirtiliyor. Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı'nın, içme ve kullanma amaçlı alanlar hariç dilediği göl, gölet ya da barajı 'yenilenebilir enerji kaynağı' ilan edip rüzgar ya da güneş santrallerinin kullanımına açabilmesine imkan tanınıyor.