Kahramanmaraş Büyükşehir Belediyesi'nin kültür yayını olan "Bir Hüzünkârın Ömür Defteri/Ahmet Doğan İlbey Kitabı"nın tanıtımı, yazarın vefatının birinci yılında düzenlenen anma programında yapıldı. 6 Şubat 2023 depreminde kaybedilen Ahmet Doğan İlbey, memleketinde büyük bir özlemle anıldı. Program, Türkiye Yazarlar Birliği (TYB) Kahramanmaraş Şubesi ve TYB İstanbul Şubesi tarafından ortaklaşa düzenlendi, ev sahipliğini ise Kahramanmaraş Edebiyat ve Sanat Derneği (MESDER) üstlendi.

Programın açılışını yapan Süleyman Kılıçbay, Kuran-ı Kerim tilavetiyle başladı. TYB Kahramanmaraş Şube Başkan Yardımcısı Mehmet Yaşar'ın yönettiği programda, TYB Kahramanmaraş Şube Başkanı Enver Çapar, Ahmet Doğan İlbey'i dostluğun ve muhabbetin ete kemiğe bürünmüş hali olarak tanımlayarak, onun hayatındaki özel anılara değindi.

Mehmet Raşit Küçükkürtül ise İlbey'in tercüme-i hâline dair bilgiler paylaştı. İlbey'in fikir adamı, cemiyet insanı, dost ve baba olarak tanındığını vurgulayan Küçükkürtül, yazarın edebi serüvenini ve fikir dünyasını detaylı bir şekilde aktardı.

TYB İstanbul Şube Başkanı Mahmut Bıyıklı, Maraş'a duyduğu sevgiyi ve Ahmet Doğan İlbey ile olan tanışmasını anlatarak, İlbey'in hayatının güzelliklerle dolu olduğunu belirtti. Programın düzenlenmesinde ve kitabın basımında emeği geçenlere teşekkür etti.

Ahmet Doğan İlbey'in kızı Bilge Doğan, duygusal bir konuşma yaparak çocukluk dönemini ve aile bağlarını anlattı. Kitabın editörü olarak emeği geçenlere teşekkür etti ve babasının izini takip etmeye kararlı olduklarını dile getirdi.

Fatma Gülşen Koçak ise Ahmet Doğan İlbey'in çok değerli bir büyük olduğunu belirterek, onun emanetini sahiplenmeye söz verdi. İstanbul'daki işlerinden fırsat bulduğu her anı Maraş'ta geçirdiğini ifade etti ve Ahmet Doğan İlbey'in vefatının birleştirici bir etki yaptığını söyledi.

Programda ayrıca Ahmet Doğan İlbey'in şiirleri seslendirilirken, İlbey'e ithafen yazılan şiirler de okundu. Yazarın dostları ve sevenleri, duygu dolu anlar yaşayarak onu rahmetle andılar. Yazarın özel yaşamına dair anıların paylaşıldığı program, Ahmet Doğan İlbey'in vefatının birinci yılında dostlarına duygusal anlar yaşattı.