Fiyat Etiketi Yönetmeliği'nde yapılan değişiklikle birlikte, 1 Ocak itibarıyla restoranlar, lokantalar ve kafeler gibi işletmelerin fiyat tarifelerini ve listelerini giriş kapılarına ve masalara asma zorunluluğu getirildi. Bu düzenleme, tüketicilerin hizmet alırken karşılaşabileceği ihtilafları önlemeyi ve keyfi fiyat artışlarına engel olmayı amaçlamaktadır.

İkinci El Araçlarda Fiyat Kontrolü Uzatıldı

İkinci El Motorlu Kara Taşıtlarının Ticareti Hakkında Yönetmelik'te yapılan değişiklikle, ikinci el otomobil fiyatlarının sıfır otomobil fiyatlarının üzerinde olmasını engelleyen uygulamanın süresi 1 Temmuz 2024'e kadar uzatıldı. Aynı zamanda, konuya dair bilinen "6 ay ve 6 bin km" sınırlaması da 1 Temmuz 2024'e kadar devam edecek.

Süpermarketlerin Üreticiye Hızlı Ödeme Yapma Zorunluluğu

Marketlerin, bozulabilen tarım ve gıda ürünlerinin parasını 45 gün içinde üreticiye ödemesi zorunlu hale getirildi. Küçük üreticiler için bu süre 30 gün olarak belirlendi. Ayrıca, 30 gün içinde bozulmayan tarım ve gıda ürünlerinin tedarikinde ödeme süresi 60 gün olarak belirlendi.

E-ticaret Satıcılarına Esneklik ve Sınırlamalar

Elektronik ticaret sitelerinde satıcılar, istedikleri zaman kendi verilerini başka pazaryerlerine taşıyabilecekler. Ancak, çok büyük ölçekli e-ticaret pazaryerlerine, bankacılık ve ödeme hizmetlerine ilişkin sınırlamalar getirildi. Ayrıca, bu pazaryerlerinin kendi sitelerindeki satışlarla ilgili yeni düzenlemeler de yapıldı.

Asgari Sermaye Şartları Artırıldı

Anonim ve limitet şirketlerin asgari sermaye şartları artırıldı. 1 Ocak 2024'ten itibaren geçerli olmak üzere anonim şirketlerin asgari sermaye şartı 250 bin liraya, limitet şirketlerinki ise 50 bin liraya yükseltildi. Ayrıca, kayıtlı sermaye sistemini kabul eden halka açık olmayan anonim şirketlerde başlangıç sermayesi asgari 500 bin lira olarak belirlendi.

IMEI Numaralarının Kayıt Düzenlemesi

Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumu (BTK) tarafından yapılan düzenleme ile ithal veya imal edilen cep telefonlarının IMEI numaralarının kayıt işlemleri daha şeffaf ve düzenli bir şekilde gerçekleştirilecek. Ayrıca, IMEI numaralarının kullanıma kapatılma süreçleriyle ilgili değişiklikler getirildi.

Airbnb ve Konut Kiralamada Yeni Kurallar

Türkiye'de Airbnb ve benzeri günlük konut kiralamaya dair yeni düzenlemeler yürürlüğe girecek. Bu düzenlemelerle birlikte, turizm amaçlı konut kiralamalarına yeni kısıtlamalar ve denetimler getirilerek sektör düzenlenmeye tabi tutulacak. Bu kapsamda, kiralanan konutlara plaket asılması zorunlu hale getirildi ve izin belgesi almadan konut kiraya verenlere cezai yaptırımlar uygulanacak.

Kimlik Bilgisi Doğrulaması İle Otomotiv ve Emlak İlanlarında Güvenlik

Otomotiv ve emlak sektörlerinde aldatıcı ve sahte ilanları önlemek amacıyla, internet satış platformlarına ilan verenlerin kimlik ve iletişim bilgilerinin doğrulanma zorunluluğu getirildi. Aykırı hareket eden ilan sitelerine idari para cezaları uygulanacak.