Sahil güvenlik uçağının beş mürettebatı hayatını kaybederken, kaptan pilot ağır yaralandı. Japonya Havayolları genel müdürü Noriyuki Aoki, olayın ardından yapılan incelemede yolcu uçağına iniş izni verildiğini belirtti.

Kaza ve İlk Müdahale

Japan Airlines'a ait Airbus A350-900 tipi uçak, Tokyo Haneda Havalimanı'na iniş sırasında küçük bir sahil güvenlik uçağına çarptı ve alev aldı. Sahil güvenlik uçağının beş mürettebatı hayatını kaybederken, kaptan pilot ağır yaralandı. Ancak, uçaktaki 379 yolcu ve 12 mürettebatın tamamının kurtulması havacılık çevrelerinde "mucize" olarak değerlendiriliyor.

Hızlı Tahliye ve Soğukkanlılık

Uçağın kaptan pilotu yangını kontrol altına aldıktan sonra, mürettebatın ve yolcuların hızla tahliye edilmesi gerçekleşti. 379 yolcu, dumanla dolu uçağın ön tarafındaki şişme kaydıraktan başarılı bir şekilde kurtuldu. Yolcuların soğukkanlılığı ve paniğe kapılmamaları, olayın sıradışı bir şekilde sonuçlanmasında etkili oldu.

Uçuş Güvenliği Uzmanlarının Değerlendirmesi

Uçuş güvenliği uzmanları, uçak tasarımının ve personel eğitiminin felaketi önlemedeki önemini vurgulayarak, uçağın 90 saniye içinde tahliye edilebilmesinin kritik olduğunu belirtiyor. Uçuş güvenliği uzmanı Graham Braithwaite, Tokyo'daki kazada mürettebatın etkileyici bir tahliye performansı gösterdiğini ve sadece 17 yolcunun hafif yaralandığını ifade etti.

Güvenlik Önlemlerinin Güncellenmesi

Havacılık güvenliği uzmanı Jeffrey Price, uçağın tamamen alevler içinde kalmadan bu kadar hızlı bir tahliye gerçekleşmesinin sadece mürettebatın değil, aynı zamanda yolcuların da olağanüstü çabasına işaret etti. Acil müdahale ekiplerinin olay yerine ulaşma süresinin yetersiz olduğunu belirten Price, yolcuların kendi başlarına harekete geçmelerinin önemini vurguladı.