Gazze'deki trajedinin gölgesinde düzenlenen Antalya Diplomasi Forumu, 100'ü aşkın ülkeden devlet ve hükümet başkanlarını bir araya getirdi. Cumhurbaşkanı Erdoğan, krizlerin yaşandığı bir dönemde diplomatik çözümlere vurgu yaptı.

Cumhurbaşkanı Erdoğan, konuşmasına Antalya'ya hoş geldiniz dilekleriyle başladı. Asrın felaketi olarak nitelendirdiği depremin yaralarını saran Türkiye'ye destek verenlere teşekkür etti.

Cumhurbaşkanı, Gazze'de yaşanan barbar saldırıları sert bir dille eleştirerek, "İsrail'in kasıtlı saldırıları sonucunda çoğu çocuk ve kadın 30 binden fazla kişi şehit oldu. Yaşananlar bir soykırım girişimidir" ifadelerini kullandı. Erdoğan, uluslararası toplumu acil müdahaleye davet etti.

Forumun önemine değinen Cumhurbaşkanı, çoğulculuğu ve gerçek sorunları öne çıkaran bir platform haline geldiğini söyledi. Bu yılki temasını "Krizler Döneminde Diplomasiyi Öne Çıkarmak" olarak belirlediklerini ifade etti.

Türkiye'nin diplomatik arenadaki gücüne vurgu yapan Erdoğan, dünya genelinde 261 temsilcilikle en geniş diplomatik ağa sahip üçüncü ülke olduklarını belirtti. Türkiye'nin hem Batı ile hem de Doğu ile kazan-kazan ilişkisi kurabilen bir güç olduğunu vurgulayarak, "Türkiye, bekası tehlikede olduğunda sahada her türlü tedbiri alabilen müessil bir güç olarak öne çıkmaktadır" dedi.

Erdoğan, Gazze'de yaşanan insanlık dramına dikkat çekerek, "Bir daha Gazze'deki katliamlar yaşanmasın diye ne yapılacaksa şimdi yapılacaktır" dedi. Bölge ülkeleriyle birlikte sorumluluk alabileceklerini belirterek, Gazze'de akan kanın nasıl durdurulacağını tartışacaklarını ifade etti.