Sektörün en önemli aktörlerini bir araya getiren fuarın açılış konuşmasını yapan Bakan Uraloğlu, son 21 yılda ulaşım ve iletişim alanında Türkiye’nin çehresini değiştirdiklerini belirterek, “Demiryollarını 2003 yılından itibaren başlattığımız gelişim hamleleriyle devlet politikası olarak ele aldık ve öncelikli sektör olarak belirledik. Asya ve Avrupa arasında köprü görevi gören ülkemizin coğrafi konumunun sağladığı fırsatların ekonomik ve ticari avantajlara dönüşebilmesi için demiryollarında yeni bir atılım başlattık. Demiryolu hatlarımızın limanlara, havaalanlarına, lojistik merkezlere bağlantısını sağlayarak demiryollarımızı kombine taşımacılığa uygun yeni bir anlayışla ele aldık. Projelerimizle sadece doğu-batı hattında değil, kuzey-güney kıyılarımız arasında da demiryolu ulaşımını ekonomiye katkı sağlar hâle getirmeyi planladık. 2003-2023 yılları arasında ülkemizde demiryollarında ciddi yatırımlar, iyileştirme, yenileme ve kalkınma hamleler Türkiye’nin adeta çehresini değiştirdik” dedi.

Bakan Uraloğlu, “Ana yurdumuzun demir ağlarla örülmesi” vizyonuna sahip çıktıklarını da kaydederek, “Demiryollarımızın tamamını elden geçirdik ve yeniledik. Tarihi İpek Yolunun canlandırılmasını amaçlayan “Tek Yol Tek kuşak” girişiminin en önemli halkasını oluşturan Bakü-Tiflis-Kars demiryolu hattını inşa ettik. Bu proje ile birlikte Asya ile Avrupa kıtaları arasında kesintisiz demiryolu ulaşımı mümkün hale getiren Marmaray ile Londra’dan Pekin’e kadar en güvenli, kısa ve ekonomik uluslararası demiryolu koridorunu oluşturduk” diye konuştu.

Bakan Uraloğlu, “Hatlarımızın, 8 bin kilometre ile yüzde 60’nı sinyalli, yarısını elektrikli hale getirdik” diyerek sözlerini şöyle sürdürdü:

“Ülkemizi yarım asırlık hayalimiz olan Yüksek Hızlı Tren işletmeciliği ile tanıştırdık. İlk olarak 2009 yılında hizmete başlayan Ankara-Eskişehir yüksek hızlı tren hattını sonrasında Ankara-Konya ve Ankara-İstanbul hatları takip etti. Son olarak 26 Nisan’da Ankara -Sivas Hattının da açılmasıyla 11 ilimizi birbirine hızlı tren ağıyla bağladık. 2053 Ulaştırma ve Lojistik ana planı ve yol haritamızla, Hızlı tren hizmeti alan il sayımızı; Ankara-İzmir, Mersin-Adana-Gaziantep, Halkalı-Kapıkule gibi tüm hızlı tren projelerimizi tamamladığımızda 52'ye çıkartacağız. Demiryolu hat uzunluğumuzu da 28 bin 590 kilometreye yükselteceğiz.”

YERLİLİK VE MİLLİLİĞİ ÖN PLANDA TUTUYORUZ

Bakan Uraloğlu, “Ülkemizde demiryolu ulaşım ağımızı geliştirirken bir diğer hedefimiz de; dünyadaki gelişmeleri takip etmek ve yeni teknolojilerle donatılmış yerli demiryolu sanayisini geliştirmektir. Bu noktada demiryolu ağımızın gelişimindeki tüm başarıları yine aynı dönemde gelişen yerli ve milli demiryolu endüstrimiz ile de adeta taçlandırdık. Devlet eliyle yapılabilecek her türlü yasal düzenlemeleri yapıp özel sektörün önünü açtık. Son 21 yılda ciddi bir ulusal demiryolu endüstrisi oluşturduk. TÜLOMSAŞ, TÜDEMSAŞ ve TÜVASAŞ’ı, TÜRASAŞ çatısı altında birleştirerek ülkemizdeki raylı sistem üretim süreçlerinde yeni bir ivme ve sinerji yakaladık. TÜRASAŞ’ı, Orta Doğu'nun en büyük raylı sistem araç üreticisi haline getirdik” diye konuştu.

MİLLİ ELEKTRİKLİ TREN SETLERİMİZ DE HİZMETE BAŞLADI

Bakan Uraloğlu, “Bildiğiniz üzere Nisan ayında TCDD Taşımacılığa devrettiğimiz Milli Elektrikli Tren Setlerimiz yolcu taşımacılığına başarıyla devam ediyor. Bu tren setlerimizin işletme hızı 160 kilometre, tasarım hızı ise 176 kilometredir. İşletme ihtiyaçlarına göre 3’lü, 4’lü 5’li ve 6’lı araç konfigürasyonuna sahip. 5’li araçlı konfigürasyonunda yolcu kapasitesi 324’tür. Avrupa Birliği tarafından istenen TSI Sertifikasına yani karşılıklı işletilebilirlik için gerekli tüm şartlara da sahiptir. Şuana kadar 2 prototip ve 1 Seri set olmak üzere toplamda 3 set üretilen Milli Elektrikli Tren setlerimizden; 2024 yılına kadar 4 set, 2025 yılı sonuna kadar 15 set olmak üzere toplamda 22 set üreterek yolcu taşımacılığının önemli bir ihtiyacını karşılayacağız. 2030 yılına kadar da tren setlerinin sayısını 56’ya tamamlayacağız. Yine, işletme hızı 225 kilometre olan Milli Hızlı Tren tasarım çalışmalarımız da devam ediyor. Çalışmaları final tasarım aşamasına getirerek bu sürecin %90’ınını tamamladık. 8 araçlı tren setine sahip olacak bu milli hızlı trenimizi de 2025 yılında yolcu taşımacılığına kazandırmayı hedefliyoruz” dedi.

TÜRKİYE KÜRESEL OYUNCU OLARAK TÜM DÜNYAYA SESİNİ DUYURMUŞTUR

Bakan Uraloğlu, “Kendi yerli gözlem ve haberleşme uydularını üretiyor. Tersanelerinde savaş gemilerini inşa ediyor, ATAK Helikopterleriyle, Silahlı-Silahsız Hava araçlarıyla gökyüzünde hâkimiyet kuruyor, Hava savunma sanayinde Dünya güç dengelerini değiştiren, muharebe alanında çığır açan teknolojiler geliştiriyoruz. 2007'de Bayraktar Mini İHA ile başlayan serüvenimiz, 2014'te Bayraktar TB2 ve 2019'da da Akıncı ile devam etti. İlk insansız savaş uçağı Bayraktar Kızılelma gökyüzünde boy gösterdi. TOGG ile milletimizin yarım asırlık bir hayalini daha gerçeğe dönüştürdük. Bundan 60 sene önce bugünkü TÜRASAŞ’ın Eskişehir tesislerinde üretilen Devrim Otomobilini engelleyenlere çağın en gelişmiş teknolojisi ile üretilen TOGG ile cevap verdik” diye konuştu.

Raylı sistemler sektörünün en büyük fuarlarından birisi olan Eurasia Rail, sektörün en önemli aktörlerini bir araya getirdi. Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığı, TCDD ve TCDD Taşımacılık destekleriyle İstanbul Fuar Merkezi’nde gerçekleşecek olan Uluslararası Demiryolu, Hafif Raylı Sistemler ve Lojistik Fuarı Eurasia Rail, iki gün sürecek.

Avrasya Bölgesi’nin tek ve dünyanın en büyük fuarlarından birisi olan Eurasia Rail Fuarı’na, 30 ülkeden ise 200’ün üzerinde, satın almacı katılıyor. Fuarda, sektörü bir adım öteye taşıyacak ve yeni kontakların geliştirileceği sürdürülebilirlik, Enerji, İnovasyon ve Global İş Birlikleri gibi merakla beklenen konular yer alırken, dünyaca ünlü Hyperloop Teknolojisine dair son gelişmeler de aktarılacak. Otonom robotlar, siber güvenlik, 3B baskı, simülasyon teknolojileri, BIM ve enerji verimlilik çözümleri ile sektöre damga vuran start-uplar da sektörün öncüleri bir araya gelecek.