Kahramanmaraş İstiklal Üniversitesi (KİÜ) tarafından düzenlenen etkinlik kapsamında, "Bayrak Olayı"nın 104. yıldönümü dolayısıyla Kahramanmaraş Edebiyat ve Sanat Derneği’nde (MESDER) bir konferans gerçekleştirildi. KİÜ Rektörü Prof. Dr. İsmail Bakan, KİÜ Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Burcu Erşahan, MESDER Başkanı Lütfi Bilir, MESDER üyeleri, KİÜ akademik personeli ve öğrencilerin katılım gösterdiği konferansta, KİÜ İnsan ve Toplum Bilimleri Fakültesi Tarih Bölümü Dr. Öğr. Üyesi Macide Başlamışlı, "Maraş’ın Kurtuluş Mücadelesinde Bayrak Hadisesi" konulu bir sunum gerçekleştirdi.

MESDER Başkanı Lütfi Bilir, etkinlikle ilgili yaptığı açılış konuşmasında, Bayrak Olayı'nın Kahramanmaraş Milli Mücadele Tarihi'nde önemli bir yer tuttuğunu belirterek, bu konuda düzenlenen programa ev sahipliği yapmaktan mutluluk duyduklarını ifade etti. Ayrıca, KİÜ Rektörü Prof. Dr. İsmail Bakan ve KİÜ Kent Hafızası Araştırma ve Uygulama Merkezi'ne teşekkürlerini iletti.

Rektör Bakan da yaptığı konuşmada, Bayrak Hadisesi'nin Maraş'ın kurtuluş mücadelesindeki önemine vurgu yaparak, kentin tarihine ve kültürüne yönelik çalışmaları artırma sözü verdi. Prof. Dr. Bakan, Kent Hafızası Araştırma ve Uygulama Merkezi'nin kentin tarihine ışık tutacak önemli görevler üstleneceğine inandığını dile getirdi. Ayrıca, bu etkinliğin MESDER'de gerçekleşmiş olmasının ayrıca mutluluk verici olduğunu ifade etti.

Konferansın ana konuşmacısı Dr. Öğr. Üyesi Macide Başlamışlı, Bayrak Olayı'nın Maraş Milli Mücadelesindeki kilit önemine değinerek, olayın detaylarını ve ardından gelişen olayları katılımcılara aktardı. Başlamışlı, olayın birinci dünya savaşının ardından Mondros Mütarekesi ile başlayan işgaller sonucu Fransızlar tarafından Maraş'ın işgal edilmesiyle başladığını belirtti. "Bayrak Hadisesi"nin, Türk bayrağının indirilmesi ve ardından yaşanan toplumsal tepkinin işgal güçlerine karşı ilk direnişin göstergesi olduğunu ifade etti.

Konferansın sonunda Rektör Bakan, MESDER Başkanı Lütfi Bilir ve Dr. Öğr. Üyesi Macide Başlamışlı'ya günün anısına teşekkürlerini ileterek hediyeler takdim etti. Etkinlik, soru-cevap bölümüyle son buldu.