Kahramanmaraş İstiklâl Üniversitesi (KİÜ) Kent Hafızası Uygulama ve Araştırma Merkezi (KHUAM), İstiklâl Marşı’nın kabulünün 104. yıl dönümü dolayısıyla "Şuurlu Bilincin Söylemi: İstiklâl Marşı" konulu panel düzenledi. KİÜ İnsan ve Toplum Bilimleri Fakültesi Konferans Salonu’nda gerçekleşen etkinlik, saygı duruşu ve İstiklâl Marşı’nın okunmasıyla başladı.
KİÜ Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Burcu Erşahan, akademik ve idari personel ile öğrencilerin katıldığı panelde, Mehmet Akif Ersoy’un edebi kimliği, İstiklâl Marşı’nın yazıldığı dönem ve sanatsal yönleri ele alındı. KHUAM Müdürü Dr. Öğr. Üyesi Ümmet Soydemir, böyle anlamlı bir etkinliği gerçekleştirmekten gurur duyduklarını belirtti.
“İstiklâl Marşı, Bu Ülkenin Tapu Senedidir”
Panelde konuşan Şair-Yazar Mustafa Köneçoğlu, İstiklâl Marşı’nın Türk milleti için taşıdığı öneme vurgu yaparak, “Bu marş, yalnızca bir şiir değil, aynı zamanda vatanın tapu senedidir. Mehmet Akif, bu büyük eseri kaleme alırken ödül beklentisi içinde olmamış, tamamen milletine adanmış bir ruh haliyle yazmıştır” dedi.
KSÜ Türk Dili ve Edebiyatı Bölümü Öğr. Üyesi Prof. Dr. Kemal Timur ise Mehmet Akif’in şiirlerinin tarihsel bağlamı ve milli kimlik oluşumundaki rolüne dikkat çekti.
Panelin son bölümünde KSÜ İlahiyat Fakültesi Öğr. Gör. Ahmet Görüzoğlu, İstiklâl Marşı’nın bestelenme sürecini anlattı. Osman Zeki Üngör’ün bestesinin 1930’dan itibaren resmi olarak kabul edildiğini belirten Görüzoğlu, yaylı tambur eşliğinde eski bestelerden örnekler sundu.
Etkinlik, panelistlere teşekkür belgelerinin takdim edilmesiyle sona erdi.