9 Şubat, Dünya Sigarayı Bırakma Günü olarak anılırken, SANKO Üniversitesi Tıp Fakültesi Göğüs Hastalıkları Ana Bilim Dalı Başkanı Doç. Dr. Nevhiz Gündoğdu, sigarayı bırakmanın vücut üzerindeki olumlu etkilerini açıkladı.

Sigarayı Bırakmanın Etkileri

Doç. Dr. Gündoğdu, sigarayı tüketilmeyen iki saat sonunda vücudun nikotini atmaya başladığını belirterek, bu süreçte tat ve koku duyularının daha da belirginleştiğini ifade etti. Sigaranın solunum yollarında enfeksiyon riskini artırdığını vurgulayan Gündoğdu, kronik bronşit, amfizem, KOAH gibi kalıcı hastalıklara neden olduğunu kaydetti.

Sağlık İçin Anında Fayda

Sigarayı bırakanların 12 saat sonra ciğerlerin sigara dumanından temizlendiğini ve daha iyi çalıştığını belirten Doç. Dr. Gündoğdu, sosyal yaşamdan tat ve koku alımına kadar bir dizi olumlu değişiklik yaşandığını söyledi. Ayrıca, sigarayı bırakmanın psikolojik olarak da rahatlama sağladığını ve bağımlılığın hissettirdiği endişelerin azaldığını ekledi.

Sağlığınıza Kavuşun

Gündoğdu, sigarayı bıraktıktan sonra nefes almanın daha rahat olduğunu, koku ve tat alma duyularının keskinleştiğini, solunan havanın daha temiz hale geldiğini belirtti. Sigarayı bırakmanın uzun vadede sağlığa olumlu etkileri olduğunu vurgulayan Doç. Dr. Nevhiz Gündoğdu, bu sürecin fiziksel rahatlama hissi ile desteklendiğini dile getirdi.