Sanko Üniversitesi Hastanesi Obezite ve Metabolik Cerrahi Merkezi Koordinatörü Dyt. , diyabetin günümüzde obezite gibi küresel bir sağlık sorunu haline geldiğini belirtti. Obezite, aşırı yağ birikmesi ve insülin direnci nedeniyle iştahın açılması sonucu gelişen bir hastalık olarak tanımlanırken, obezite ve diyabetin birbirini tetikleyen güçlü bir ilişkiye sahip olduğunu açıkladı. Özellikle Vücut Kitle İndeksi (VKİ) 30 kg/m² ve üzeri olan bireylerde, Tip 2 diyabet riskinin 20 kat daha fazla olduğunu belirten Berk, “Diyabezite” teriminin bu iki hastalık arasındaki bağlantıyı tanımlamak için ortaya atıldığını söyledi.

Obezite Diyabeti, Diyabet Obeziteyi Destekliyor

Dyt. Berk, obezitenin hızla arttığını ve bu durumun Türkiye’de 2060 yılına kadar büyük bir sorun haline geleceğini vurguladı. Araştırmalar, obez bireylerin %90’ının Tip 2 diyabet hastalığına yakalandığını gösteriyor. Obezitenin, Tip 2 diyabet için en önemli risk faktörlerinden biri olduğuna dikkat çeken Berk, obezite tedavisinin önemini bir kez daha dile getirdi.

Sağlıklı ve Kalıcı Zayıflamanın Rolü

Dyt. Berk, sağlıklı ve kalıcı bir zayıflamanın Tip 2 diyabetin iyileştirilmesinde rol oynayabileceğini belirtti. Ayrıca, doğru beslenme tedavisi ile Tip 1 diyabet, gestasyonel diyabet, reaktif hipoglisemi ve insülin direnci gibi durumların tedavi edilebileceğini vurguladı.

Sanko Üniversitesi Hastanesi Obezite ve Metabolik Cerrahi Merkezi olarak kişiye özel tedavi yöntemleriyle zayıflama ve yaşam kalitesinin arttırılması için çalıştıklarını belirten Berk, her bireye uygun zayıflama yöntemlerinin belirlenmesi için ücretsiz ön görüşme hizmeti sunduklarını açıkladı.