Onikişubat Belediyesi, Kahramanmaraş’ın afet sonrası yeniden yapılanma sürecine akademik katkı sağlamak amacıyla Abdullah Gül Üniversitesi, Mimarlar Odası ve İstiklal Üniversitesi ile iş birliği yaptı. Bu kapsamda, Abdullah Gül Üniversitesi Mimarlık Bölümü’nden lisans, yüksek lisans ve doktora öğrencileri Onikişubat’ta ağırlandı.
Şehir Planlamasına Bilimsel Yaklaşım
Konferans kapsamında Kahramanmaraş’ın kentsel dönüşüm süreci, bilimsel ve teknik yaklaşımlarla ele alındı. Onikişubat Belediyesi İmar ve Şehircilik Müdür Yardımcısı Fethullah Çam, yaptığı sunumda, şehirlerin afetlere dayanıklı hale getirilmesi için kentsel tasarımın önemine vurgu yaparak, “Doğru planlanmış bir şehir, afet sonrası toparlanmayı hızlandırır ve halkın güvenliğini artırır” ifadelerini kullandı.
Geleneksel Mimari Korunmalı
Kahramanmaraş İstiklal Üniversitesi Öğretim Üyesi Dr. Elif Belkıs Öksüz Uncu ise şehrin mimari kimliği üzerine konuştu. Uncu, “Afet sonrası yeniden inşa sürecinde, geleneksel mimari dokunun korunarak geleceğe taşınması büyük önem arz etmektedir” dedi.
Tarihi ve Coğrafi Yapı Kentleşmeyi Etkiliyor
Dr. Tuğrul Avcı da Kahramanmaraş’ın tarihi ve coğrafi özelliklerinin kentleşmeye etkisini ele aldı. Avcı, “Şehrimizin doğal yapısı, afetlerin etkilerini doğrudan belirler. Doğru planlama ile riskler en aza indirilebilir” şeklinde konuştu.
Öğrenciler Sahada Çalışmalar Yapacak
Konferansın ardından Abdullah Gül Üniversitesi Mimarlık Bölümü öğrencileri, Onikişubat bölgesinde saha incelemeleri yaparak kentsel tasarım çalışmaları yürütecek. Etkinliğe Mimarlar Odası Kahramanmaraş Şube Başkanı Yunus Emre Kaçamaz ve Mimarlar Odası Kayseri Şube Başkanı Murtaza Er de katıldı.