ABD'de son yapılan CNN anketine göre, kayıtlı seçmenlerin yüzde 49'u, bugün seçim olsa eski Başkan Donald Trump'ı destekleyeceklerini belirtirken, yüzde 45'i mevcut Başkan Joe Biden'ı destekleyeceğini ifade etti. Yüzde 5'lik bir kesim ise başka bir adaya oy vereceğini söyledi.

Çelişkili Duygular

Anket, seçmenlerin önde gelen adaylar hakkındaki "çelişkili duygularını" ortaya koyuyor. Demokratlar ve Cumhuriyetçiler, büyük çoğunlukla kendi partilerinden adayın rövanşı kazanmasını istediklerini ifade etti.

Genel Durum ve Tercihler

Genel olarak kayıtlı seçmenlerin yüzde 49'u, bugün ikili arasında seçim yapılsa Trump'ı destekleyeceklerini belirtirken, yüzde 45'i Biden'ı destekleyeceğini, yüzde 5'i de başka birine oy vereceği yönünde görüş beyan etti.

Demografik Analiz

Biden'ın genç seçmenler ve beyaz olmayanlar gibi geleneksel Demokrat eğilimli gruplardaki desteği sonbahardan bu yana artmamıştır. Beyaz olmayan seçmenler arasında yüzde 57 ile Biden, yüzde 35 alan Trump'ı geride bırakıyor. 35 yaş altı seçmenler ise eşit bir şekilde bölünmüş durumda.

Adayların Algısı

Seçmenlerin çoğunluğu, Trump'ın görüş ve politikalarını "fazla aşırı" olarak değerlendirirken, Biden'ın görüş ve politikalarını "genel olarak ana akım" olarak gördüklerini ifade etti. Ayrıca, Biden'ın İsrail-Hamas savaşındaki tutumu, katılımcıların yüzde 5'i için önemli bir endişe kaynağı olarak belirlendi.

Sonuçlar ve Beklentiler

Ankete göre, Cumhuriyetçi Parti yanlısı seçmenlerin yüzde 88'i, Trump'ın ikinci dönem kazanma olasılığının yüksek olduğunu düşünüyor. Ancak, Demokratlar arasında Biden'a ilişkin yaş ve İsrail politikası konularında endişeler yaşanıyor.

Bu CNN anketi, 25 ile 30 Ocak tarihleri arasında rastgele seçilen bin 212 yetişkinden oluşan bir ulusal örneklem arasında gerçekleştirildi. Anketler çevrimiçi veya telefonda canlı görüşmeciler aracılığıyla yapıldı