Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın imzasıyla 3 Şubat tarihli Resmi Gazete'de yayımlanan kararla, Merkez Bankası Başkan Yardımcısı Fatih Karahan, Türkiye Cumhuriyeti Merkez Bankası Başkanı olarak atanmıştır. Bu atama, önceki başkan Hafize Gaye Erkan'ın görevden alınmasının ardından gerçekleşti.

Hafize Gaye Erkan'ın İstifası ve Fatih Karahan'ın Atanması: Resmi Gazete'de Yayımlandı

Resmi Gazete'de yayımlanan kararda, Merkez Bankası Başkanı Hafize Gaye Erkan'ın "görevden alındığı" belirtilmiş ve yerine Fatih Karahan'ın atanmasına dair bilgiler yer almıştır. Erkan'ın istifasının ardında gerçekleşen bu değişiklik, ekonomi çevrelerinde ve ulusal medyada geniş yankı bulmuştur.

Fatih Karahan Kimdir?

Fatih Karahan, 1982 yılında Eskişehir'de doğmuştur. Boğaziçi Üniversitesi'nde Matematik ve Endüstri Mühendisliği bölümlerinden 2006 yılında mezun olmuştur. Daha sonra Pennsylvania Üniversitesi'nde Ekonomi alanında yüksek lisans ve doktorasını tamamlayarak ekonomi alanındaki uzmanlığını geliştirmiştir.

Çalışma hayatına 2012 yılında New York Merkez Bankası'nda ekonomist olarak başlayan Karahan, 2022 yılına kadar bu kurumda İşgücü ve Ürün Piyasası Çalışmaları Başkanı ve para politikası danışmanı olarak görev almıştır. Ayrıca, Columbia Üniversitesi ve New York Üniversitesi'nde yarı zamanlı öğretim görevlisi olarak da görev yapmıştır. Kasım 2022'de Amazon'da kıdemli ekonomist olarak çalışmaya başlayan Karahan, 28 Temmuz 2023'te Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası Başkan Yardımcılığı'na atanmıştır.

Atandığı tarih itibariyle Türkiye Cumhuriyeti Merkez Bankası Başkanı olarak göreve başlayan Fatih Karahan, ekonomi politikalarında deneyimli bir isim olarak dikkat çekmektedir.