Kahramanmaraş, 6 Şubat tarihli depremlerle sarsıldıktan sonra zeytinyağı fabrikaları, büyük çaba sonucunda ayağa kaldırılarak üretime başladı. Kentte bulunan 30 zeytinyağı fabrikasından 20'si depremden ciddi hasar görmüş, ancak şimdi onarılarak üretim startı verilmiş durumda.

Zeytinin Yolculuğu Başlıyor: Çiftçilerin Bereketli Sezonu

Kahramanmaraş'ta, depreme rağmen çiftçiler için bereketli bir zeytin sezonu başlıyor. Geçen yıla oranla bu yıl zeytinin verim sezonu olması, afetzede çiftçiler için umut verici. Zeytinlerini hasat eden çiftçiler, fabrikalara getirerek kent ekonomisine canlılık katıyor.

Fabrikalar Yoğun Mesaiyle Zeytinyağı Üretimine Odaklanıyor

Depremin merkez üssü olmasına rağmen çiftçiler için bereketli bir sezon yaşanırken, zeytinyağı fabrikaları da 2 aylık yoğun mesaiyle zeytinin zeytinyağına dönüşüm sürecine odaklanıyor. Bu yıl sektör, 60 bin ton zeytinden 15 bin ton rekolte bekliyor. Zeytinyağının kilogramı 4 bin liradan alıcı buluyor, bu da çevre illere gönderilen ürünlerle kent ekonomisine ciddi katkı sağlıyor.

Çiftçilerin Çabası ve Üreticilerin Hedefi: Yüksek Kaliteli Zeytinyağı

Depremzedeler arasında yer alan çiftçiler, köylerden mahsullerini toplayarak zeytinyağı üretimine katkı sağlıyor. Üreticiler, depreme rağmen yüksek teknolojik makinelerle hijyen şartlarına uygun olarak zeytinyağı üretimine devam ediyor. Hedefleri, depremden kaynaklı zararları telafi ederek şehirlerinin ve ülkelerinin üretimine katkıda bulunmak.

Üreticilerin Gözünden: Zeytinyağı Üretimi ve Toplumsal Katkı

Üreticilerden Mehmet Karaca, depremzedelerin çabasıyla zeytinyağı üretimi sürecini şu sözlerle anlatıyor: "Bir depremzedeyiz. Köylerden mahsulümüzü topluyoruz, burada sıra kuyruğunda zeytinyağı çektirip bekliyoruz. Yağlarımızı alıp gideceğiz." Hacı Ökkeş Demirkol ise, deprem bölgesinde olmalarına rağmen çiftçilerin hasadına devam ettiğini ve zeytinyağı üretimini maddi manevi katkı sağlayarak sürdürdüklerini belirtiyor.