Kahramanmaraş Büyükşehir Belediye Başkanı Hayrettin Güngör, ilçe belediye başkanlarıyla gerçekleştirilen koordinasyon toplantısının ardından şehirde yürütülen çalışmalara ilişkin açıklamalarda bulundu. Devam eden inşaatlardan orta hasarlı binaların durumuna, yerinde dönüşümden kalıcı konutlara ilişkin pek çok konuda değerlendirme yapan Başkan Güngör, “İlçe belediye başkanlarımızla haftalık olarak koordinasyon toplantıları gerçekleştiriyoruz. Bu toplantılarda, bakanlığımızla da yaptığımız istişareler doğrultusunda şehrimizin imar ve inşası sürecinde yapılması gerekenlere ilişkin ortak bir mutabakat sağlayıp hemşehrilerimizle paylaşıyoruz. Şehrimizin imar ve inşası noktasında mikrobölgeleme çalışmalarımızda sona gelindi. Nihai raporun hazırlanmasının ardından gerçekleştirilecek imar planları ve kentsel tasarımla ilgili süreçler netleşecek. Onikişubat ve Dulkadiroğlu ilçelerimizde zemin etüt çalışmaları sürüyor. Diğer ilçelerimizde eğer imar planlarına esas jeolojik etüt raporları 2011 yılından sonra hazırlanmış ise bu ilçelerde jeolojik etüt raporları geçerliliğini sürdürüyor. Yani o ilçelerde tekrar bir raporlama söz konusu olmayacak” diye konuştu.

 

Sağlam Zeminlerdeki İnşaatlar Devam Edecek

Devam eden inşaatların durumuna ilişkin açıklamalarda bulunan Başkan Hayrettin Güngör, “Devam eden inşaatlar için AFAD, Mart ayında bir genelge yayımladı. Üniversite hocalarından oluşan uzman bir ekip tarafından bunların tespitinin yapılması istendi ve Büyükşehir Belediyesi’nin koordinasyonunda hocalarımız tarafından toplamda 2 bin 68 binanın tespiti yapıldı. Tespitler sonucu hazırlanan raporu Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı’mız ile paylaştık. 20 Nisan 2023 tarihinde bir toplantı gerçekleştirdik ve bakanlığımızla da görüşerek Onikişubat bölgesindeki bir kısım alanda az hasarlı ve hasarsız inşaatların devamına izin verildi. Geçtiğimiz hafta da ilçe belediye başkanlarımızla bir toplantı gerçekleştirerek AFAD’ın genelgesi kapsamında yine bu konuda kolaylaştırıcı bir karar aldık. İlçelerimizde mikrobölgeleme sonucunda uygun olmayan alanlar dışında kalan az hasarlı ve hasarsız natamam inşaatların devamına karar verdik” dedi.

 

Orta Hasarlı Binalar İçin Üç Yöntem

Orta hasarlı binaların durumuna ilişkin de açıklamalarda bulunan Güngör, “Orta hasarlı binalar için 3 yöntem var. Birincisi, güçlendirme yapılabilecek. Afet mevzuatına göre orta hasarlı bir

binanın malikleri yüzde 80 oranında mutabakat sağlamışlarsa, projeyi hazırlayıp güçlendirme ruhsatı için ilçe belediyelerine başvurabilirler. Bugünden itibaren müracaatlarını yapabilirler. Güçlendirme projesi hazırlayıp belediyeye ruhsat için başvuran hak sahiplerinden harç ve ücret alınmayacak. Ayrıca güçlendirme için kat maliklerine kredi desteği de sağlanacak. İkinci olarak hak sahipliği konusu var. Performans analizi sonucunda orta hasarlı binanın yıkılması gerekiyorsa bu binada yaşayanlar hak sahipliğine konu oluyor. Burada hemşehrilerimiz kalıcı konutlarda hak sahibi olabiliyor. Üçüncü olarak da yerinde dönüşüm yöntemi bulunuyor. Orta hasarlı binaların yerinde dönüşüme dâhil edilmesi de hemşehrilerimiz için son derece güzel bir gelişme” diye konuştu.

 

Yerinde Dönüşüm

Yerinde dönüşüme ilişkin süreçleri değerlendiren Başkan Güngör, “Bakanlığımız yerinde dönüşümle ilgili bir çalışma yürütüyor. Bu kanun da mecliste yasalaştı. Vatandaşlarımıza sunulan çok önemli bir imkân. Konutu veya iş yeri yıkılan hemşehrilerimizin burada 2 seçeneği var. Birincisi, TOKİ’nin yaptığı kalıcı konut ve iş yerlerinde hak sahibi olmak. İkincisi ise konutunun yıkıldığı arsada kendi evini veya iş yerini yapmak. Kat maliklerinden yarısından bir fazlası yerinde dönüşüme evet diyorsa bu süreç başlıyor. Devletimiz, yerinde dönüşüme metrekareye göre hibe ve 2 yıl ödemesiz, 8 yıl faizsiz kredi desteği sağlıyor. Burada harç, vergi ve ücretler de alınmayacak. Bu süreçler Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığımız tarafından oluşturulan ve belediyelerimizin de temsilcilerinin bulunduğu ofisler tarafından yürütülecek” cümlelerini kaydetti.

 

Çok Büyük Bir Çalışma ve Gayret Var

Başkan Güngör açıklamalarını, “Şehrimizin yeniden imar ve inşası konusunda hem bakanlıklarımız, hem belediyelerimiz hem de kurumlarımızla üst düzeyde bir koordinasyon içerisinde çalışmalarımızı yürütüyoruz. Arka planda gerçekten çok büyük bir çalışma ve gayret var. Önümüzdeki günlerde müjdeli haberleri hamşehrilerimize ileteceğiz” cümleleriyle noktaladı.