SANKO ÜNİVERSİTESİ ÖĞR. ÜYESİ PROF. DR. ERGUN:

SANKO Üniversitesi Sağlık Bilimleri Fakültesi Fizyoterapi ve Rehabilitasyon Bölümü Başkanı Prof. Dr. Nevin Ergun, 20 Ekim Dünya Osteoporoz Günü nedeniyle osteoporozun vücudun temel kemik yapısındaki gizli tehlike olduğunu vurguladı. Osteoporozun, kemik kırılganlığına ve kırıklara yatkınlığında artışa neden olan bir sistemik iskelet hastalığı olduğunu belirten Prof. Dr. Ergun, kadınlarda genellikle menopoz sonrasında daha hızlı bir kemik kaybının yaşandığını ifade etti.

Osteoporozun sadece kadınlarda değil erkeklerde ve çocuklarda da görülebileceğini anlatan Prof. Dr. Ergun, risk faktörlerini açıkladı. Kadınlarda risk faktörlerinin beyaz ırk, yaş, ailede kırık öyküsü, düşük beden ağırlığı, alışkanlıklar (kafein, alkol, kahve, sigara), ilaç kullanımı ve düşmeye yatkınlık gibi etkenler olduğunu belirtti.

Erkeklerde ise endokortikal rezorpsiyonun az, periosteal kemik oluşumunun fazla olması nedeniyle kortikal kemik kaybının daha az olduğuna dikkat çeken Prof. Dr. Ergun, erkeklerde risk faktörlerini ince beden yapısı, zayıflık, alkol tüketimi, düşük testosteron düzeyi, sigara içme ve ilaç kullanımı olarak sıraladı.

Ergenlik döneminin kemik kitlesinin oluşumunda önemli bir dönem olduğunu söyleyen Prof. Dr. Ergun, kemik mineralizasyonunda azalma olduğunda bu durumun ihmal edilmemesi gerektiğini ifade etti.

Osteoporozu önlemenin tedavi etmekten daha kolay olduğuna dikkat çeken Prof. Dr. Ergun, düzenli egzersizin kemik sağlığını korumak için önemli olduğunu ve günlük yaşamda fiziksel aktivitenin artırılmasını tavsiye etti. Osteoporoz tedavisinde egzersizin en önemli yaklaşım olduğunu belirten Prof. Dr. Ergun, aynı zamanda güneş ışınlarından yararlanarak D vitamini sentezini teşvik etmenin kemik sağlığı için faydalı olduğunu sözlerine ekledi.