Geçtiğimiz yılın aynı döneminde 1 trilyon 83 milyar TL olan tüketici kredileri, yüzde 40'lık bir artışla 1 trilyon 513 milyar TL'ye yükseldi. Bu artışın yüzde 29'u konut, yüzde 6,3'ü taşıt, yüzde 64,7'si ise ihtiyaç kredilerinden kaynaklandı. İhtiyaç kredilerindeki artış yüzde 45'e sınırlı kalırken, taşıt kredisi kullanımı yüzde 93, konut kredileri ise yalnızca yüzde 21,7 arttı. Konut kredilerindeki bu reel durgunluk, yükselen konut fiyatlarının gevşemesine işaret ediyor.

Ticari Kredi Borçlanmalarında Yüzde 48 Artış Gözlendi

BDDK verilerine göre ticari kredi borçlanmaları, geçtiğimiz yılın aynı dönemine göre yüzde 48 artarak 8 trilyon 961 milyar TL'ye ulaştı. Taksitli ticari kredilerin yüzde 42'lik artışla 1 trilyon 384 milyar TL seviyesine ulaştığı görüldü. KOBİ kredilerinin ise geçen yıla kıyasla yüzde 57 oranında artarak 3 trilyon 175 milyar TL olduğu gözlendi.

Çağada Kırım: "Yeni Yatırımlar İçin Kredi Muslukları Kısıldı"

Encazip.com kurucusu ve tasarruf uzmanı Çağada Kırım, kredi borçlanmalarındaki artışı değerlendirerek, "Reel borçlanmanın azaldığını görüyoruz ancak ticari kredilerdeki düşüş, yeni yatırımlar için kredi musluklarının kısıldığını gösteriyor. Faizlerin artması ve kredi kullanımının yavaşlaması beklentilerimiz arasında. Ancak doğru adımlar atılarak tüketici kredilerinin yerine ticari kredilere kaydırılması, ekonomik iyileşmeyi hızlandırabilir" dedi.