Kahramanmaraş Büyükşehir Belediye Başkanı Hayrettin Güngör, Şairler Tepesi’nde düzenlenen bir basın toplantısında, deprem sonrası yapılan çalışmalar ve projeler hakkında açıklamalarda bulundu. Programa Vali Mükerrem Ünlüer, İl Jandarma Komutanı Tuğgeneral Gökhan İnan, İl Emniyet Müdürü Nurettin Gökduman, Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği İl Müdürü Ahmet Şahin ve AFAD İl Müdürü Tayfun Temur da katıldı.

Başkan Güngör, mikrobölgeleme çalışmalarına değinerek, zemin etüt çalışmalarının büyük oranda tamamlandığını belirtti. Şehir merkezi, Ağcalı ve Boğaziçi bölgelerinde kapsamlı bir zemin etüt çalışması yürütüldüğünü ifade eden Güngör, Trabzon Caddesi, Azerbaycan Bulvarı ve Hükümet Caddesi'nde yapılan zemin etütlerinin ardından bu alanlarda zemin artı 3 veya 4 katlı yapılaşmaya izin verildiğini açıkladı.

Orta hasarlı binaların güçlendirilmesi konusuna da değinen Başkan Güngör, 7 Kasım’da onaylanan genelgeyle güçlendirilmesi mümkün olan orta hasarlı binaların hızla güçlendirilmesi için gerekli adımların atıldığını dile getirdi. Güçlendirme istenilen binalarda yaşayan kat maliklerinin yüzde 80 oranında mutabakata varması şartı arandığını söyleyen Güngör, tasarım gözetmeni konusunda da kolaylık sağlandığını belirtti.

Kentsel Tasarım Projesi hakkında bilgi veren Güngör, Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı koordinasyonunda TOKİ ve Emlak Konut tarafından hayata geçirilen projenin şehir merkezini güçlendirmeyi amaçladığını söyledi. Azerbaycan Mahallesi'nde yürütülen çalışmaların hızla devam ettiğini vurgulayan Güngör, şehrin hafızasının korunarak yeni bir Kahramanmaraş'ın inşa edileceğini ifade etti.

Başkan Güngör, deprem sonrası altyapı çalışmalarına da değinerek, İller Bankası iş birliğiyle 10 Milyar TL'lik bir kaynak bulduklarını ve şehrin altyapısını en az 100 yıl hizmet edecek şekilde yenilediklerini belirtti.

Programın devamında Başkan Güngör, Vali Ünlüer ve beraberindeki heyet, basın mensuplarının sorularını yanıtladı.