CHP Kahramanmaraş Milletvekili Ali Öztunç, Türkiye’nin ekonomik felakete doğru gittiğini, satacak bir şey kalmayınca hazine arazilerinin bir bir satışa çıkarıldığını kaydetti. Öztunç, “Özelleştirme İdaresi Türkiye’nin en büyük emlakçısı haline geldi. Özelleştirme İdaresinin 2023 yılında yaptığı 180,9 milyon dolarlık özelleştirmenin 179,1 milyon dolarlık kısmını taşınmaz (arsa-arazi) satışları oluşturdu. 2022 yılında yapılan 504 milyon dolarlık özelleştirmenin de 441 milyon dolarlık kısmını taşınmaz satışı meydana getiriyordu” dedi. Öztunç şöyle devam etti:

100 YILLIK BİRİKİMİ 20 YILDA SATTILAR

“AKP, 22 yılda ülkenin tüm kamusal iktisadi birikimlerini satmasına, tasfiye ve özelleştirmesine rağmen bugün gelinen nokta yüksek enflasyon, açlık sınırında yaşamaya çalışan milyonlarca vatandaş ve tamtakır bir Merkez Bankası’dır. Bugüne kadar özelleştirmeden elde edilen 62 Milyar dolar faize ve betona gömüldü, halka yansımadı. ‘Sermayenin tabana yayılması’ gibi süslü bir ideolojik söylemle sunulan özelleştirme, Türkiye’de son yıllarda tam bir arsa-arazi satışına dönüştü. Taşınmaz satışının sermayenin tabana yayılmasıyla hiçbir ilgisi bulunmuyor. Aksine, Özelleştirme İdaresi’nin imar planı yapma yetkisiyle değerini artırdığı arsa ve arazileri satın alanlar bu işlemden büyük rant sağlıyor. Diğer bir ifadeyle özelleştirme işlemleri bu yolla ‘tabandan sermaye kesimine rant aktarma aracı’ haline dönüşüyor. Bu rant da yandaşlara ve 5’li çeteye gidiyor” dedi.

SATA SATA BİTİREMEDİLER

Türkiye'de Rekabet Kurumu'nun karara bağladığı özelleştirme, şirket birleşme ve satın alma tutarının 2022 yılında 86.2 milyar TL olduğuna dikkati çeken Öztunç, şunları söyledi:

“AKP döneminde 39 milyar dolarlık hisse, 17.3 milyar dolarlık işletme/tesis, 651 milyon dolarlık otel/sosyal tesis, 708 milyon dolarlık varlık satışı yapıldı. Kamu kurum ve kuruluşlarına yapılan devirlerin tutarı ise 1.1 milyar dolar oldu. AKP, Türkiye’nin dev sanayi lokomotifleri başta olmak üzere, termik santralleri ve maden işletmeleri vatandaşın vergisiyle yapılan her şeyi yok pahasına sattı. Yetmedi şimdide hazine arazilerine, arsalara göz diktiler. Ülkeyi batırmadan gitmek istemiyorlar” ifadelerini kullandı.