Cumhuriyetin 100. yılı dolayısıyla, çalışmayan emeklilere bir defaya mahsus olmak üzere verilecek 5000 TL'lik ikramiye ödemeleri bugün itibariyle başlıyor. Toplamda 12,2 milyon emekliyi kapsayan bu ödeme, SSK, Bağ-Kur ve Emekli Sandığı kapsamında aylık alanların ödeme günlerine göre 11-12-13 Kasım tarihlerinde gerçekleştirilecek.

İlk kez Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan tarafından duyurulan ikramiye, bütçenin 61 milyar lirayı geçen bir maliyetle kasım ayının ilk yarısında emeklilerin hesaplarına yatırılacak. Erdoğan, duyuruda "Emeklilerimize bir defaya mahsus olmak üzere 5 bin lira ödeme yapmayı kararlaştırdık. Bu ödemeler, kasım ayının ilk yarısı itibarıyla emeklilerimizin hesabına yatırılmış olacak." ifadelerini kullanmıştı.

SSK kapsamında aylık alanlara göre ödeme günleri şu şekilde: 17,18,19 olanlar için 11 Kasım, 20,21,22 olanlara 12 Kasım, 23,24,25,26 olanlara 13 Kasım. Bağ-Kur ve Emekli Sandığı kapsamında aylık alanlar için ödeme günü ise 14 Kasım.

Ancak, 1-31 Ekim 2023 arası herhangi bir tarihte sosyal güvenlik destek primine tabi olanlar, çalışanlar veya faaliyette bulunanlar ile yaşlılık aylığı alanlar ödeme kapsamında olmayacak. Birden fazla dosyadan gelir ve aylık alanlara en fazla ödemeye imkan veren bir dosya üzerinden ödeme yapılacak. Yersiz yapıldığı anlaşılan ödemeler, ilgilinin varsa almakta olduğu gelir veya aylıklarından yüzde 25 oranında kesilerek, yoksa genel hükümlere göre geri alınacak.