1-7 Mart Deprem Haftası etkinlikleri kapsamında düzenlenen sempozyum, Gazi Mustafa Kemal Atatürk ve silah arkadaşları ile ülkemizde yaşanan depremlerde yaşamını yitirenlerin anısına Saygı Duruşunda bulunulması ve İstiklal Marşı’nın okunmasıyla başladı.

SANKO Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Güner Dağlı, sempozyumda yaptığı konuşmada “Ne yaşadığımız depremi unutmak ne de açtığı yaraları sarmak hiç kolay değil” dedi.

6 Şubat 2023’te meydana gelen ve 11 ili etkileyen deprem felaketinde çok zor ve acı günler yaşandığını dile getiren Prof. Dr. Dağlı, “Meslektaşlarımızdan ve ailelerimizden canımızı yakan kayıplarımız oldu. Yaşanılan tüm zorluklara rağmen hekimler ve sağlık çalışanları kendi yakınlarını bırakıp başkalarının yaralarını sarmak, bir can daha kurtarabilmek için canla başla mücadele ettiler” sağlık görevlilerinin fedakarlık ve duyarlılığını dile getirdi.

SANKO Üniversitesi olarak, toplumun sağlığını korumak ve gereken sağlık desteğini sunabilmek için pandemi döneminde olduğu gibi, depremin ilk dakikalarından itibaren tüm imkanlarını seferber ederek var güçleriyle çalıştıklarını anımsatan Prof. Dr. Dağlı, konuşmasında şu ifadelere yer verdi:

“Deprem, toplumun tüm kesimlerini etkiledi. En çok da geleceğimizin teminatı olan çocuklar ve gençler etkilendi. Tam 100 yıldır yolumuzu aydınlatan Cumhuriyetimizi yükseltecek ve yaşatacak olan bu evlatlarımıza sahip çıkmak ve destek olmak en önemli görevlerimizden birisidir.

Bu bilinçle, SANKO Üniversitesi Hastanemizde sunduğumuz sağlık hizmetinin yanında bölgede depremden etkilenen çocuklarımızın ve gençlerimizin moral, motivasyon ve rehabilitasyon süreçlerine katkı sağlamak amacıyla paydaşlarımızla birlikte çok sayıda proje, program ve etkinlikler gerçekleştirdik.

Yurt dışında yaşayan Türk bilim insanlarının da aralarında olduğu her biri alanında uzman hocalarımızla, depremden etkilenen paydaş üniversitelerimizin akademisyen ve öğrencileri çevrimiçi toplantılarla bir araya getirdik.”

Böylesi kapsamlı bir organizasyona ev sahipliği yaptıkları için büyük gurur ve mutluluk duyduğunu anlatan Prof. Dr. Dağlı, konuşmasını şöyle tamamladı:

“Başta Ulusal Travma ve Acil Cerrahi Derneği Başkanı Prof. Dr. Mehmet Eryılmaz olmak üzere Sempozyum Eş Başkanlarımıza, hocalarımıza, katılımcılarımıza ve bu sempozyumun gerçekleştirilmesine katkı sunan, emek veren herkese teşekkür ediyorum.

Ayrıca depremin ilk dakikalarından itibaren ve sonraki süreçte desteklerini hiçbir zaman esirgemeyen Onursal Başkanımız Abdulkadir Konukoğlu, Mütevelli Heyet Başkanımız Zeki Konukoğlu ve SANKO Holding Yönetim Kurulu Başkanı Adil Sani Konukoğlu’na şükranlarımı sunuyorum.

Başta öğrencilerimiz olmak üzere hayatını kaybeden vatandaşlarımıza da Allah’tan rahmet, ailelerine ve milletimize başsağlığı diliyorum.”

PROF. DR. MEHMET ERYILMAZ

Ulusal Travma ve Acil Cerrahi Derneği Başkanı Prof. Dr. Mehmet Eryılmaz, “Bizleri yetiştiren ülkemiz ve milletimiz için mesleki çözüm alanlarımıza odaklanmaya ve önlenebilir ölümleri önleme konusunda çalışmaya devam edeceğiz” diye konuştu.

Prof. Dr. Eryılmaz, üzerinden henüz 13 ay geçmesine rağmen toplumun çoğu dinamiği tarafından unutulmaya yüz tutan on binlerce acının; bölgede yaşanan depremler sonrası önemli görevler üstlenmiş hekimler tarafından hala olanca sıcaklığı ile anımsandığına, asla unutulmadığına şahit olduklarını vurgu yaptı.

Sempozyumda konuşmacıların anlatımlarından önemli alıntılar yapan Prof. Dr. Eryılmaz, sözlerini şöyle sürdürdü:

“Her şeye rağmen ayakta kalmalıydık!’ diye açtı sempozyumu Tıp Fakültesi Öğrencisi sevgili Deniz kardeşimiz. ‘Acının yanında birbirimize sarılmanın ne olduğunu anladık. Arkadaşlık ve dostluğu yaşadık!’ diye ekledi. Ve sıralı tüm konuşmacı meslektaşlarımız, acının değişik boyutlarını aktardılar bizlere.

Sağlık personelinin kişisel travmalarını öteleyip başkaları için çırpındığını, amputasyon ve fasyotomi gibi radikal işlemler için verilen anlık hükümlerin çarpıcılığını, barınma ve kişisel insani ihtiyaçlarının organizasyonunu, her şeyin bir yedeğinin olması gerektiğini, hastane bahçelerinde sahra hastanelerinin kurulması gerektiğini, tıbbi lojistik yönetim ve depolama mekanlarına olan ihtiyaçları, hastanelerde su, enerji şebeklerinin fonksiyonel olması, güvenlik, kimliksiz yaralıların yönetimi, planlama ve plana uyma, bilimsel yayın çıkartma ve daha niceleri.

Gazi unvanlı kadim kentimiz Gaziantep’te düzenlediğimiz bu organizasyona katılan kişi, kurum ve kuruluşlar nezdinde kayıtlı 100’ü aşkın meslektaşımızı; heyecanları, samimiyetleri, içtenlikleri ve gerçekçilikleri nedeniyle yürekten kutluyoruz. Verdikleri mesajlar hepimizi derinden etkiledi.”

SANKO Üniversitesi Tıp Fakültesi İntörn Dr. Deniz Ceyda Ekici de bir tıp fakültesi öğrencisi olarak depremde yaşadığı zor günleri ve süreç içerisinde yaşadığı deneyimleri aktararak, böylesine büyük bir felakette yaşanan acı günlerde toplum olarak herkesin birbirine nasıl destek olduğuna dikkati çekti.

Sunuculuğunu Tıp Fakültesi 4. sınıf öğrencileri Cihan Koray Demir ve Mediha Seyyar’ın yaptığı sempozyuma, SANKO Üniversitesi Genel Sekreteri Dr. Yusuf Ziya Yıldırım ile çok sayıda akademisyen ve öğrenci de katıldı.