Baykar'ın geliştirdiği Bayraktar AKINCI TİHA, Savunma Sanayii Başkanlığı liderliğinde yürütülen proje kapsamında Roketsan tarafından geliştirilen Çakır seyir füzesi ile başarıyla atış testi gerçekleştirdi. Test, Tekirdağ'ın Çorlu ilçesindeki AKINCI Uçuş Eğitim ve Test Merkezi'nden kalkan Bayraktar AKINCI'nın Sinop Atış Alanı'nda 100 kilometre uzaktan ateşlediği Çakır seyir füzesi ile deniz üstünde hedefini tam isabetle vurmasıyla sonuçlandı.

Stratejik Caydırıcılığın Artırılması

Çakır seyir füzesinin entegrasyonu kapsamında gerçekleştirilen atış testi, Bayraktar AKINCI'nın stratejik seviyede caydırıcılığını artırmasına katkı sağladı. Yerli jet motoruna sahip olan Çakır füzesi, Bayraktar AKINCI ile birleşerek kilometrelerce mesafedeki stratejik kara ve deniz hedeflerine karşı yüksek etkili müdahale kabiliyeti sunuyor.

Yönetim Kurulu Başkanı ve Genel Müdürden Açıklamalar

Baykar Yönetim Kurulu Başkanı Selçuk Bayraktar, sosyal medya üzerinden yaptığı açıklamada, "Bayraktar AKINCI, Roketsan'ın geliştirdiği milli seyir füzesi Çakır'a entegre edilen arayıcı başlıkla gerçekleştirdiği ilk atış testini başarıyla tamamladı." ifadelerini kullandı. Baykar Genel Müdürü Haluk Bayraktar da Türk havacılık ve savunma sanayisinin yeni bir dönüm noktasına ulaştığını belirterek, "Bayraktar AKINCI ve Çakır milli seyir füzesi ile kapasitemizi daha da güçlendiriyoruz. Adım adım elde ettiğimiz kazanımlar, ülkemizin savunma sanayisinde dünya çapında bir oyuncu olmasını sağlıyor." dedi.

Bayraktar AKINCI'nın Geçmiş Başarıları

Bayraktar AKINCI TİHA, daha önce 24 Şubat'ta 1 saatten fazla havada kalarak aerodinamik parametre adımları başarıyla test etmişti. Aynı zamanda 22 Şubat'ta gerçekleştirilen bir testte ASELFLIR-500 Elektro-Optik Keşif, Gözetleme ve Hedefleme Sistemi kullanılarak deniz üstünde seyreden bir hedef başarıyla imha edilmişti. 40 bin uçuş saatini geride bırakan Bayraktar AKINCI, Türk havacılık tarihinde önemli bir kilometre taşına ulaşmıştı.

İhracat ve İşbirliği

Baykar, geçen yıl Türkiye İhracatçılar Meclisi verilerine göre savunma ve havacılık sektöründeki ihracat lideri olmuş ve 2023'te sektörün ihracat şampiyonu unvanını almıştı. Bayraktar TB2 SİHA ve AKINCI TİHA için 34 ülkeyle ihracat anlaşması imzalanmıştı. Baykar'ın gelirlerinin yüzde 83'ünü ihracattan elde ettiği belirtilmişti.