Hollanda'da, PEGIDA lideri Edwin Wagensveld'in planladığı Kuran-ı Kerim'e saldırı eylemine karşı çıkan bir grup ile polis arasında Arnhem kentinde arbede yaşandı.

Polis tarafından yapılan yazılı açıklamaya göre, PEGIDA'nın Arnhem kentinde belediyeden izin alarak gerçekleştirdiği Kuran-ı Kerim'e saldırı eylemine karşı bir grup gösteri düzenledi. Grup, Kuran-ı Kerim'e saldırıya müdahale etmek istediği sırada polisle aralarında arbede çıktı.

Arbede sonucunda PEGIDA'nın gösterisi polis tarafından sona erdirilirken, polisin talimatına uymayan üç kişi gözaltına alındı. Olay sırasında üç polis memuru hafif yaralandı.

Arnhem Belediye Başkanı Ahmed Marcouch, yaptığı açıklamada, kitap yakmanın yasak olmadığını ancak şiddetin kabul edilemez olduğunu belirterek, olaya müdahale eden polis memurlarını savundu. Marcouch, belediye başkanlarının kamu düzenini koruma amacıyla gösterileri yasaklama yetkisine sahip olduğunu ifade etti.

Denk Partisi Arnhem Belediye Meclis Üyesi Yıldırım Usta ise basın bildirisinde, Marcouch'un PEGIDA'nın eylemine izin vermesini eleştirerek, "Fikir özgürlüğü bahanesi altında yapılan bu açıkça nefret suçu görmezden gelindi. Polisin köpeklerle Müslüman göstericilere karşı tutumu sadece gerilimi tırmandırmaktan öte bir işe yaramadı. Toplumumuzu korumak ve nefret eylemlerine karşı güçlü bir duruş sergilemek amacıyla belediye meclisinde daha etkin önlemler alınması için çeşitli girişimlerde bulunacağız" ifadelerini kullandı.

PEGIDA lideri polis tarafından koruma altına alınırken, olayın ardından gözaltına alınan kişilerin durumuyla ilgili soruşturma başlatıldı.