Ukrayna ile devam eden çatışmaların gölgesinde, Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin’in geçen hafta gerçekleştirdiği Kursk ziyareti sırasında büyük bir güvenlik tehlikesi yaşandığı ortaya çıktı. Rus Hava Savunma Tümeni Komutanı Tümgeneral Yuri Daşkin, devlet televizyonu Rossiya-24’e yaptığı açıklamada, Putin’in helikopterinin Ukrayna tarafından gerçekleştirilen “eşi benzeri görülmemiş” bir İHA saldırısının ortasında kaldığını duyurdu.

Hava Savunma Alarmı

Tümgeneral Daşkin, olayın, Putin’in Moskova’nın dokuz ay süren çatışmaların ardından yeniden kontrol altına aldığı Kursk sınır bölgesine yaptığı ziyarette meydana geldiğini ifade etti. Daşkin, Rus hava savunma birliklerinin “başkanlık helikopterinin havada güvenli şekilde uçabilmesi için bir hava savunma savaşı yürüttüğünü” belirtti. Çok sayıda Ukrayna İHA’sının imha edildiğini kaydeden Daşkin, “Görev başarıyla tamamlandı. Tüm hava hedefleri etkisiz hale getirildi” dedi.

Zamanlama Tesadüf mü?

Ukrayna tarafından henüz resmi bir açıklama yapılmazken, saldırının zamanlaması dikkat çekti. Putin’in ziyareti Kremlin tarafından kamuoyuna ancak ziyaret tamamlandıktan sonra açıklanmıştı. Bu durum, Ukrayna’nın önceden istihbarat elde etmiş olabileceği iddialarını gündeme getirdi.

Putin’in, Sovyet yapımı Mi-8 helikopterinin geliştirilmiş versiyonu olan Mi-17 ile yolculuk yaptığı tahmin ediliyor. Saldırının gerçekleştiği Kursk bölgesi, geçtiğimiz yılın Ağustos ayında Ukrayna birliklerinin büyük bir kara saldırısıyla ele geçirilmiş, ancak Rus ordusunun karşı taarruzlarıyla yeniden kontrol altına alınmıştı.