Cumhuriyetimizin 100. yıl dönümü, Kahramanmaraş Kadın Platformu tarafından coşkuyla kutlandı. Etkinlik, Kahramanmaraş Valisi Mükerrem Ünlüer'in eşi Dr. Selma Ünlüer, Kahramanmaraş Sütçü İmam Üniversitesi Fen-Edebiyat Fakültesi Tarih Bölümü Araştırma Görevlisi Doç. Dr. Tülay Aydın ve platform üyelerinin katılımıyla gerçekleşti. Ayrıca, birçok davetli etkinliğe iştirak etti.

Kahramanmaraş Kadın Platformu Başkanı Zeynep Arıkan, programın açılışını Harbiye Marşı'nın coşkuyla okunmasıyla yaptı. Arıkan, konuşmasında 6 Şubat'ta Kahramanmaraş merkezli yaşanan depremlere atıfta bulunarak, "Depreminde şehit olan vatandaşlarımıza Allah'tan rahmet, yaralılara acil şifalar ve kayıpları olanlara da sabırlar diliyorum." dedi.

Arıkan, Cumhuriyet'in 100. yılını kutlarken coğrafyanın zorlu koşullarına vurgu yaparak şunları söyledi: "Cumhuriyet, ilk yüzyılını doldurdu. Dile kolay tam bir asır! Bu çok önemli bir şey. Özellikle, medeniyetleri bile yutan bu coğrafyada yüzyıl boyunca ayakta kalabilmek, hayatta kalabilmek çok önemli. Nasıl bir temel atıldıysa, nasıl milletimizin karakterine işlediyse, bizim şu an içinde bulunduğumuz bu zor jeopolitikte bu kavram, yani cumhuriyet kavramı, hala bizi bir arada tutabiliyor."

Ayrıca, Arıkan, Türkiye'nin karşı karşıya kaldığı uluslararası sorunlara dikkat çekti. İsrail'in Filistin ve Gazze'deki soykırımına değinerek, "Bugün katil İsrail hükümeti insanlık dışı bir şekilde soykırım ve vahşet uyguluyor ve biz bunu canlı olarak izliyoruz. Bu soykırımı lanetliyor ve bu savaşın sona ermesi için dua ediyoruz." dedi.

Ayrıca, Doğu Türkistan'daki Uygur Türklerinin yaşadığı zulme vurgu yaparak, "Uygur soydaşlarımız on yıllardır zalim Çin devletinin mezalimi altında ağır işkencelere ve asimilasyona uğruyor. Bu coğrafyaların bize söylediği, cumhuriyetimizin ne kadar önemli ve özenle korunması gerektiğidir." şeklinde konuştu.

Arıkan, Türk milletinin bir arada olabilmesi, kaderini tayin edebilmesi, özgür olabilmesi ve hayatta kalabilmesinin ne anlama geldiğine dair önemli vurgular yaptı. Halkın bir arada olabilmesinin temelinin yurttaşlık olduğunu belirterek, "Yurttaş kelimesini kasten söyledim, bizi bir arada tutan şey bu, yurttaşlık! Yurttaş olma! Yüce Allah’a çok şükür ve cennetmekan atalarımıza rahmet olsun ki bir vatanımız bir yurdumuz var." dedi.

Ayrıca, Türkiye'nin cumhuriyet olarak varlığını sürdürmesinin nedenlerine vurgu yaparak, "Türkiye Devleti'nin bir cumhuriyet olması, gücün kaynağının sadece halk olması gerektiğini simgeliyor." dedi.

Kahramanmaraş Sütçü İmam Üniversitesi Fen-Edebiyat Fakültesi Tarih Bölümü Araştırma Görevlisi Doç. Dr. Tülay Aydın da, kadınların cumhuriyetin kuruluşunda oynadığı önemli rolü vurgulayan bir konuşma yaptı. Programa katılan diğer konuklar da kısa kısa konuşmalar yaparak etkinliğe katkıda bulundular.

Etkinlik, tüm kadınların Türk bayraklarıyla Ulusal Marş'ı coşkuyla söylemesiyle sona erdi. Bu anlamlı etkinlik, Cumhuriyet bayramının coşkusunu bir arada yaşatan unutulmaz bir kutlama etkinliği oldu.