Deprem sonrası şehir dışından gelen hurdacılar, yıkım alanlarında hafriyat bulunca hemen hurda toplamaya başladı. Ayrıca şehirde geçimini sürdürmeye çalışan bazı fabrika işçileri de hurda toplama işine girişti. Bu durum, özellikle şehir dışından gelen hurdacılar için büyük bir fırsat yarattı.

Değer Kazanan Hurda Malzemeleri

Hurda toplama işine katılanlar, deprem sonrasında demir ve alüminyum hurdalarının değer kazanmasıyla birlikte iyi kazançlar elde etmeye başladı. Bazı hırdavatçılar, uzun yıllardır satamadıkları demir kesicilerini hurda toplayıcılara satarak bu dönemde değerlendirdiklerini ifade etti.

Naylon ve Pet Şişe Toplayıcılardan Hurdacılara Geçiş

Deprem öncesi naylon ve pet şişe toplayan kişiler, deprem sonrasında hurda malzemelerin değer kazanması nedeniyle hurda toplamaya yönelmiş durumda. Bu durum, naylon ve pet şişe toplayıcılarını olumsuz etkiledi.

Kazançlar ve Yoğunluk

Deprem sonrası hurda toplamanın rağbet görmesinin arkasında yatan sebeplerle ilgili bir vatandaş, depremin ilk aylarında günlük 6 bin lira civarında kazanç elde ettiklerini belirtti. Hurda toplama merkezlerinde büyük bir yoğunluk yaşandığını ve hurdanın fiyatının arttığını ifade etti. Şu an yıkımların yavaş yavaş sona yaklaştığını ve hurda fiyatlarının daha da yükseldiğini belirten hurdacı ise, geçtiğimiz en yoğun dönemde aylık 400 bin lira gibi kazanç sağlandığını söyledi.

Dışarıdan Gelenler ve Hırsızlık Tepkisi

Kahramanmaraş'a ve diğer deprem bölgelerine hurda toplamak için gelen çok sayıda vatandaş olduğu belirtilirken, bu durumun büyük bir para akışına neden olduğu ifade edildi. Ancak, dışarıdan gelen bazı kişilerin hırsızlık yapması, vatandaşların ve yerel halkın büyük tepkisini çekti. Hurdacılar, bu tür olumsuz durumların yaşandığını ve vatandaşların bu konuda hassas olduğunu dile getirdi.