Milli Eğitim Bakanlığı (MEB), 12. sınıf öğrencileri için derslerin işlenmediği ve devamsızlık kaydının dikkate alınmadığı "hayalet sınıf" adı verilen özel okullara yönelik bir inceleme başlattı. Bu özel okullar, açık liseye geçiş şartlarını taşımayan öğrencilere üniversite sınavlarına hazırlık amacıyla hizmet veriyor.

Özel okulların "hayalet sınıflar" olarak adlandırılan bu uygulamalarında öğrencilerden yüksek ücretler talep edildiği ve öğrencilerin devamsız olmalarına rağmen bu sınıflara gelmiş gibi gösterildiği iddiaları MEB'e ulaştı. Bu durum üzerine Milli Eğitim Bakanlığı, bu özel okullara yönelik inceleme başlattı.

MEB, özellikle eylül ayı itibarıyla e-Okul sistemi üzerinde resmi okullardan özel okullara geçiş yapan öğrencilerin verilerini analiz ederek bu konuda bazı tespitlerde bulundu. Ayrıca, MEB Teftiş Kurulu Başkanlığı da genel bir denetim kararı aldı. Bu denetimler sonucunda mevzuata aykırı işlem yaptığı belirlenen özel okullara yasal işlem yapılacak.

MEB, 81 il valiliğine gönderdiği yazı ile okul bazlı incelemelerin yapılmasını istedi. Bu incelemeler kapsamında, 12. sınıflara kayıtlı öğrencilerin okullarına devam edip etmedikleri incelenecek. Mevzuata aykırı işlem yapıldığının anlaşılması halinde yasal işlem başlatılacak.

5580 sayılı Özel Öğretim Kurumları Kanunu gereği, mevzuata aykırı fiilin işlendiği özel okulların kurum açma izni ve çalışma ruhsatı iptal edilecek. Ayrıca, özel okul sahiplerine brüt asgari ücretin 20 katı idari para cezası uygulanacak. Bu incelemeler sonucunda belirlenen tespitlere göre gereken yasal işlemler uygulanacak.