Merkez Bankası Başkanı Hafize Gaye Erkan, "128 milyar dolar nerede?" sorusuna yanıt verdi ve rezervlerin kullanım amaçlarını açıkladı. Erkan, rezervlerin Türkiye ekonomisini koruma ve destekleme amacıyla kullanıldığını vurguladı.

Başkan Erkan, açıklamasında şunları dile getirdi: "Rezervlerimiz, öncelikle kur istikrarını sağlamak, piyasa manipülasyonlarını önlemek, suni devalüasyonla ülke ekonomisini krize sürüklemenin önüne geçmek, ithalatçıların döviz ihtiyaçlarını karşılamak yani cari açığı finanse etmek ve içerdeki hane halkı ile firmaların döviz taleplerini karşılamak için mevzuata uygun bir şekilde TCMB işlemleri ile satılmıştır."

Erkan, rezervlerin kayıtsız ve mevzuata aykırı bir şekilde elden çıkartıldığı algısının yanlış olduğunu belirtti. Ayrıca, teknolojinin ve iletişimin geliştiği bir dönemde Merkez Bankası gibi kurumsal bir kurumun kayıtsız usulsüz bir şekilde rezervleri elden çıkartmasının teknik olarak ve teorik olarak mümkün olmadığını vurguladı.

Başkan Erkan'ın bu açıklamalarıyla birlikte, "128 milyar dolar nerede?" sorusuna cevap verilmiş ve rezervlerin kullanım amaçları kamuoyuna açıklığa kavuşturulmuş oldu.