Toplantıya Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Işıkhan da katılacak. Bu görüşme, asgari ücretin belirlenmesi sürecinde önemli bir aşama olarak değerlendiriliyor.

Komisyonun Önceki Toplantıları

Asgari Ücret Tespit Komisyonu, ilk toplantısını 11 Aralık'ta, ikinci toplantısını 18 Aralık’ta yapmıştı. İkinci toplantıda temel ekonomik veriler masaya yatırılmış, ancak henüz bir rakam açıklanmamıştı.

Hedef Yıl Sonuna Kadar Açıklamak

Asgari ücretin yıl sonuna kadar belirlenmesi gerektiğini belirten Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Işıkhan, "Ekipler çalışıyor. İnşallah bu hafta içinde açıklamayı arzu ediyoruz. Bir rakam yok, komisyonumuz çalışıyor" şeklinde açıklamada bulunmuştu.

İşveren ve İşçi Temsilcileri

Asgari Ücret Tespit Komisyonu'nda işveren tarafını Türkiye İşveren Sendikaları Konfederasyonu (TİSK), işçi tarafını ise en fazla üyeye sahip konfederasyon olduğu için TÜRK-İŞ temsil ediyor. İşveren heyetinin başkanlığını TİSK Genel Sekreteri Akansel Koç, işçi heyetinin başkanlığını ise TÜRK-İŞ Genel Başkan Yardımcısı Ramazan Ağar üstleniyor.

İlk Kez 4 İşçi Temsil Ediyor

Bu yılki görüşmelerde önceki yıllardan farklı olarak, 5 kişilik TÜRK-İŞ heyetinde ilk kez 4 işçi yer alıyor. Kasiyer, sağlık çalışanı, enerji işçisi ve karayollarında çalışan bir taşeron işçi, yeni asgari ücretin belirlenmesi sürecine katkı veriyor.

Mevcut Asgari Ücret Bilgileri

Mevcut asgari ücret, bir işçi için aylık brüt 13 bin 414 lira 50 kuruş, vergiler ve kesintiler düştüğünde net 11 bin 402 lira 32 kuruş olarak uygulanıyor. Asgari ücretin işverene toplam maliyeti ise bir işçi için 15 bin 762 lira 4 kuruş.

Hükümetin Hedefi Tek Zam

Hükümet, 2024'te asgari ücrete tek zam yapmayı hedefliyor. Cumhurbaşkanı Erdoğan, “Çalışanları enflasyona ezdirmeyeceğiz” sözleriyle bu süreci açıklamıştı. Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek ise enflasyonu 2024 sonunda yüzde 36'ya düşürmeyi hedeflediklerini ifade etmişti.