Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Abdulkadir Uraloğlu, Kazakistan'ın başkenti Astana'da düzenlenen 6. Uluslararası Kazakistan Ulaştırma ve Lojistik İş Forumu'na katıldı. Forum kapsamında konuşma yapan Bakan Uraloğlu, Türkiye'nin Orta Koridor güzergâhının geliştirilmesi ve iyileştirilmesine yönelik kararlılığını vurguladı.

Uraloğlu, Bakü-Tiflis-Kars Demiryolu Projesi'nin Orta Koridor'un önemli bir ayağını tamamladığını ve bu hat sayesinde Türkiye'nin Batı'dan Doğu'ya, Avrupa'dan Orta Asya'ya kadar birçok noktaya yük trenleri işlettiğini belirtti. Ayrıca, Avrupa ile Çin arasındaki ticaretin değerinin 2022'de 800 milyar doların üzerine çıktığını ve bu ticaretin artış gösterdiğini ifade etti.

"Ülkemiz, Orta Koridor güzergâhının kısa, orta ve uzun vadede geliştirilmesi ve iyileştirilmesinde kararlıdır" diyen Uraloğlu, Orta Koridor'un yük taşımacılığı hacmini arttırmayı hedeflediklerini ve "Kalkınma Yolu" projesi ile Basra Körfezi'ni Türkiye üzerinden Avrupa'ya bağlayacaklarını açıkladı.

Uraloğlu, Türkiye'nin mevcut demiryolu hatlarını rehabilite ederek yük ve yolcu taşımacılığında kapasite artışı sağladığını ve Halkalı-Kapıkule arasındaki yük trenlerinin seyahat süresini yarıya indirerek kapasiteyi 4 katına çıkardıklarını söyledi.

Karayolu taşımacılığının Orta Asya bölgesinde önemli olduğunu belirten Uraloğlu, bu alanda yavaşlatıcı uygulamaların ortadan kaldırılması gerektiğini vurguladı. Transit taşımalarda serbestleştirme ve taşıma maliyetlerinin azaltılması konularında iş birliği gerektiğini ifade etti.

Dijital dönüşümün rekabetçi ulaştırma koridorları için önemli olduğunu belirten Uraloğlu, "Elektronik Geçiş Belgesi" (e-Permit) gibi dijital uygulamaların yük taşımacılığını kolaylaştıracağını ve daha hızlı hale getireceğini söyledi.

Bakan Uraloğlu, Türkiye'nin Orta Koridor'da daha güçlü bir konuma gelmeye çalıştığını ve bölgesel iş birliklerine odaklandığını vurgulayarak, Türkiye'nin lojistik süper güç olma yolunda ilerlediğini ifade etti.