Borrell, tüm AB üye ülkelerinin Türkiye ile daha yakın ilişkiler kurulması konusunda hemfikir olduklarını belirterek, Kıbrıs meselesini dikkate alarak Türkiye ile temas kurmanın önemine vurgu yaptı. İki taraf arasında çıkarların örtüştüğü alanlarda işbirliğinin artırılması ve çatışmalardan kaçınılması gerektiğini ifade etti.

Vize Serbestisi ve Kıbrıs Sorunu

Borrell, Türkiye ile daha güçlü bir ilişki kurmanın hedeflendiğini, ancak bu sürecin gelişmelere bağlı olduğunu söyledi. Vize serbestisi gibi konularda net bir ilerleme olup olmayacağı sorusuna Borrell, henüz net bir bilgi olmadığını ancak Kıbrıs sorununun çözümü için Türkiye ile daha olumlu etkileşime geçilmesi gerektiği konusunda genel bir kanı olduğunu ifade etti.

Türkiye'nin Stratejik Önemi

Belçika Dışişleri Bakanı Lahbib ise Türkiye'nin küresel sahnede giderek daha önemli bir stratejik ortak haline geldiğini belirtti. Lahbib, Türkiye'nin vazgeçilmez bir ortak olduğunu ifade ederek, hukukun üstünlüğü, demokrasi, yargının bağımsızlığı ve Kıbrıs gibi konulardaki farklılıkları yakın zamanda görüşmek istediklerini dile getirdi.

2004 Genişlemesi Etkinliği ve Türkiye Daveti

Lahbib, AB'ye 2004 genişlemesinde katılan 10 ülkenin 20. yılını nisan ayında kutlayacakları etkinliğe Türkiye'yi de davet edeceklerini belirtti.

Bu gelişmeler, AB'nin Türkiye ile ilişkileri güçlendirmek ve farklılıkları aşmak adına olumlu bir yaklaşım benimsemeye çalıştığını gösteriyor.