Türkiye'nin ilk astronotu Alper Gezeravcı, Axiom Space Ax-3 görevi kapsamında 17 Ocak'ı 18 Ocak'a bağlayan gece TSİ 01.11'de Uluslararası Uzay İstasyonu'na yönelecek. Mürettebatın 1,5 gün sürecek yolculuğunun ardından, 19 Ocak 13.15'te Uluslararası Uzay İstasyonu'na kenetlenmesi planlanıyor.

Bakan Kacır ve Gezeravcı'nın Açıklamaları

Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mehmet Fatih Kacır, Türkiye'nin ilk insanlı uzay misyonunun önemine vurgu yaparak, "Bu tarihi görev, Türkiye'nin uzay bilimi çalışmalarında önemli bir kilometre taşı olmanın yanı sıra, gelecek nesiller için de büyük bir ilham kaynağı olacak." dedi. Gezeravcı da operasyonel sürecin başlangıcı olan karantinaya geçişin duyurusunu paylaşmıştı.

Özel Hatıra Pulu ve Zarf

Türkiye Uzay Ajansı (TUA) ile PTT, Alper Gezeravcı'nın Türk bayrağını uzaya çıkaracağı bu önemli misyon için özel hatıra pulu ve zarf tasarladı. Pul, Türkiye Uzay Ajansı logosu ve 100. Yıl ile birlikte Türk bayrağını içeren Selçuklu Yıldızı gibi simgeleri barındırıyor. Pulun etrafında ise tarih boyunca var olan 16 Türk Devleti'ne ithafen konumlanan 16 yıldız bulunuyor.