Türkiye'de yeni asgari ücret belirleme süreci başlıyor. Asgari Ücret Tespit Komisyonu, işçi, işveren ve hükümet temsilcilerinden oluşan 5 kişilik heyetiyle Ocak zammını görüşmek üzere toplanacak. Türk-İş, asgari ücretlilerin daha etkin bir şekilde söz sahibi olacağı bir model önerisi üzerinde çalışıyor. Türkiye Cumhuriyeti Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, işçi ve işveren kesimini bir araya getirip en makul çözümü bulacaklarına inandığını belirtti.

Asgari ücret belirleme sürecinde enflasyon ve refah payı da önemli rol oynayacak. Temmuz ayında yapılan ara zam ile net 11 bin 402 liraya yükselen asgari ücretin Ocak'taki zammında, 2023'ün ikinci 6 aylık enflasyon verileri ve buna ek bir refah payının dikkate alınması bekleniyor.

Orta Vadeli Program'da yer alan yüzde 65'lik enflasyon tahminine göre, 2023'ün ikinci 6 aylık enflasyonunun yüzde 37.76 seviyesinde olması bekleniyor. Bu durumda, net asgari ücret 15 bin 707 lira seviyesine yükselecek. Farklı senaryolarda yüzde 40'a kadar çeşitlenen artış oranlarıyla brüt asgari ücret 18 bin 479 ila 20 bin 121 lira arasında değişecek. Türk-İş'in Ekim ayı araştırmasında belirlenen bekar bir çalışanın yaşama maliyeti 17 bin 803 lira olarak tespit edildi. Eğer bu tutar net asgari ücret olarak belirlenirse, yüzde 56.13'lük bir artış öngörülüyor ve brüt ücret 20 bin 944 liraya yükselecek.