Ocak 2024’te asgari ücrete yapılacak zamla ilgili son dakika gelişmeleri takip ediliyor. Asgari ücret zammı, Türkiye İstatistik Kurumu’nun açıkladığı enflasyon verilerine göre belirlenecek. Asgari ücret tespit komisyonunun aralık ayında toplanması bekleniyor. Bu arada, yeni asgari ücret için tahminler de gelmeye devam ediyor. Ünlü ekonomist Muhammed Bayram, yeni asgari ücretin 16 bin TL’ye kadar çıkabileceğini iddia etti.

Enflasyon Verileri Zam Oranını Belirleyecek 

Asgari ücrete ne kadar zam geleceği, 8 milyona yakın çalışanın merak ettiği bir konu. Temmuz ayında yapılan ara zamla birlikte asgari ücret 11 bin 402 TL olmuştu. Bu yıl son kez yapılan ara zamın ardından, asgari ücret zammı artık yılda bir kez olacak. Ocak 2024’te yapılacak zam oranı ise enflasyon verilerine göre belirlenecek.

Türkiye İstatistik Kurumu, temmuz, ağustos ve eylül aylarına dair enflasyon oranlarını açıkladı. Buna göre, 3 aylık enflasyon verisi yüzde 25.11 oldu. Enflasyon beklentilerinin de ocak ayına kadar yüzde 7-8 civarında olduğu belirtildi.

Muhammed Bayram’dan Çarpıcı Tahmin

 Asgari ücrete Ocak 2024’te gelecek zamma ilişkin yeni tahminler de belli oldu. Ekonomist Muhammet Bayram, yaptığı açıklamada, asgari ücret, memur ve emekli maaşlarına beklenen zam oranlarının yüzde 50’ye yakın olacağını söyledi.

Bu durumda da şu anda 11 bin 402 TL olan asgari ücretin en az 15 bin TL olabileceğini belirten Bayram, 16 bin TL’ye kadar bir artış beklediğini ifade etti.

Asgari Ücret Tespit Komisyonu Ne Zaman Toplanacak? 

Asgari ücrete yapılacak zam oranını belirleyecek olan asgari ücret tespit komisyonunun ne zaman toplanacağı ise henüz netleşmedi. Komisyon, hükümet, işçi ve işveren temsilcilerinden oluşuyor. Komisyon, 3 toplantı yapıyor ve bu toplantıların sonucunda yeni asgari ücret belirleniyor. Ancak toplantılardan uzlaşma çıkmaması halinde hakem heyeti devreye girebilir.