Bakan Işıkhan, net asgari ücretin 2024 yılı için 17.002 TL, brüt asgari ücretin ise 20.002,50 TL olarak belirlendiğini hatırlattı. Bu rakamın işverenin aylık maliyetini de 23 bin 502 lira 94 kuruşa yükselttiğini ifade etti.

2 Lira Detayı ve Vergi Muafiyeti

Özellikle sosyal medyada tartışılan 2 lira detayını açıklayan Bakan Işıkhan, ücreti asgari ücretin üzerinde olan tüm çalışanların asgari ücret düzeyine kadar olan gelirlerinin hem damga hem de gelir vergisinden muaf tutulduğunu belirtti. Bu durumun Asgari Ücret Tespit Komisyonu tarafından yapılan bir düzenleme olduğunu ve teknik bir konu olduğunu vurguladı.

"Saatlik ve Aylık Tutarlar Brüt Olarak Belirleniyor"

Bakan Işıkhan, konuyla ilgili şu açıklamayı yaptı: "Asgari ücret belirlenirken, günlük ve brüt olarak belirlenmekte. Biz net olarak ifade ediyoruz ama brüt olarak belirleniyor. Saatlik ve aylık tutarlar da buna göre hesaplanıyor. Tamamen teknik bir şey. Asgari Ücret Tespit Komisyonunun yaptığı bir düzenleme. Şimdi buna göre de 2024 yılı brüt asgari ücretin aylık tutarı brüt olarak 20 bin 2 lira 50 kuruş olarak belirlendi. Saatlik tutarı da 88 lira 90 kuruş olarak belirlenmiş. Kesintilerin ardından da net asgari ücret tutarı da 17 bin 2 lira 12 kuruş olarak belirleniyor. Biz de bu rakamı ifade ettik."