CİVAN CANOVA KİMDİR?

Tiyatro, sinema ve dizi film oyuncusu, oyun ve senaryo yazarı. Ünlü tiyatro oyuncusu Mahir Canova’nın öz oğludur. 28 Haziran 1955 tarihinde Ankara’da, tiyatro camiasının içinde doğdu. Boyu: 1.83. TED Ankara Koleji’ni bitirdikten sonra babasının yönlendirmesi ile birkaç ay Ticari İlimler Akademisinde okudu, kısa bir süre sonra kaydını sildirdi. 1974 yılında Konservatuar imtihanlarına hazırlanırken Yılmaz Güney’le tanıştı. Bu tanışmanın ardından Kerim Afşar, Melike Demirağ ve Semra Özdamar… gibi sanatçılarla birlikte Arkadaş filminde oynadı. Yılmaz Güney, 13 Eylül 1974 yılında Adana’nın Yumurtalık ilçesi hakimi Sefa Mutlu’yu öldürmek suçundan tutuklanıp 19 yıl hapis cezasına mahkum olunca kendisini Mamak Cezaevi’nde defalarca ziyaret etti.

Konservatuardan önce sahne deneyimi olmayan Civan Canova, sadece bir kez Ankara Kolejindeyken bir oyunda oynamıştı. 1974 yılında başladığı Ankara Devlet Konservatuarı Oyunculuk Bölümünü 1979 yılında bitirdi. Konservatuarda Özdemir Nutku, Cüneyt Gökçer, Semih Sergen, babası Mahir Canova, Yücel Erten, Bozkurt Kuruç, Raik Alnıaçık… gibi çok değerli hocaları oldu. Mezuniyetinin ardından İstanbul’a tayin edildi. İstanbul Devlet Tiyatrosunda 1979’da profesyonel olarak oynadığı ilk oyun Antigone oldu. Bu oyunda Haluk Kurdoğlu, Deniz Gökçer ve Tülin Oral gibi usta oyuncularla birlikte rol aldı.

Oyun yazarı olarak ilk oyunu Kıyamet Suları’nı 1993 yılında yazdı. Bu oyunla İsmet Küntay En İyi Yazar Ödülü’nü aldı. Daha sonra Erkekler Tuvaleti, Kızıl Ötesi, Ful Yaprakları, Sokağa Çıkma Yasağı gibi oyunları yazdı. Ful Yaprakları 5 sene kapalı gişe oynadı.

Civan Canova, ilerleyen yıllarda çok sayıda oyun ve senaryo yazdı ve çok sayıda tiyatro oyunu, sinema filmi ve dizi filmde oyunculuk yaptı. Bu başarılı çalışmalarıyla çeşitli ödüllere layık görüldü. 1998’de sanatçı Açelya Akkoyun ile evlenerek 2004 yılında boşanan Civan Canova, İstanbul Devlet Tiyatrosunda görev yapmaya devam etmektedir.