Sanayileşmiş ülkelerle gelişmekte olan ülkelerden toplanan verilere göre, örgün eğitimle geçen her yılın ölüm riskini yüzde 2 azalttığı tespit edildi. Eğitim seviyesi arttıkça ölüm riskinin azaldığı belirtilirken, yüksek lisans yapmış bireylerin ölüm riskinin hiç eğitim almamışlara kıyasla yüzde 34 oranında azaldığı ortaya çıktı.

Eğitim Seviyesi Arttıkça Ölüm Riski Azalıyor

Bilimsel dergi Lancet Public Health'te yayımlanan çalışmada, ilkokuldan üniversiteye kadar olan eğitim sürecini tamamlamanın ömür boyu sağlıklı bir beslenme düzeniyle benzer fayda sağladığı vurgulandı. Ayrıca, eğitim seviyesi arttıkça bireylerin sosyal bağları güçleniyor ve karar alma yetenekleri gelişiyor.

Eğitimsizlik ve Zarar Eşdeğerinde

Araştırmada dikkat çeken bir nokta ise hiç eğitim almamanın, günlük 5 kadeh içki içmek veya 10 yıl boyunca günde bir paket sigara içmekle eşdeğer zararlar yaratabileceği. Bu bulgu, eğitimsizliğin sağlık üzerindeki olumsuz etkilerini vurguluyor.

Eğitim Politikalarının Önemi Vurgulandı

Norveç Bilim ve Teknoloji Üniversitesi'nden Terje Andreas Eikemo, eğitimin sadece sağlık açısından değil, genel olarak bireyin yaşamına olumlu etkiler sağladığını belirtti. Britanya merkezli Sağlık Vakfı'ndan David Finch ise eğitimin sosyal bağları güçlendirdiğine ve karar alma yeteneklerini artırdığına işaret etti. Washington Üniversitesi'nden Claire Henson, eğitimle yaşam süresi arasındaki bağlantıyı açıklarken, eğitimin finansal ve sosyal kaynakları artırdığını ve bu sayede sağlıklı bir yaşam tarzını sürdürmenin kolaylaştığını ifade etti.